Globus

NATO sprema 36.000 vojnika za odbranu od ISIL-a

16/07/2015

NATO sa saveznicima planira održati najveće vojne vježbe u više od desetljeća jer će u oktobru diljem Sredozemlja angažirati više od 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji Islamske države (IS) na svojem južnom boku.

Zapovjednici NATO-a u srijedu su najavili da će Savez provesti jednu od najzahtjevnijih vježbi u složenom “scenariju lažne prijetnje” u kojem militanti napadaju na kopnu, iz zraka i s mora.

“Ne možemo birati između prijetnje s istoka i prijetnje s juga, moramo se uvježbavati za obje”, rekao je general Hans-Lothar Domrose iz vojnog zapovjedništva NATO-a u Brunssumu u Holandiji zadužen za pripremu vježbe.

Nakon više od desetljeća operacija pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, Savez se prebacuje na odbranu vlastitog teritorija.

U vježbama koje će se održati od 3. oktobra do 6. novembra u Italiji, Španiji, Portugalu i u Sredozemlju sudjelovat će vojnici iz više od 30 zemalja, uključujući i one koje nisu članice NATO-a, poput Švedske i Austrije.

NATO je većinom bio usredotočen na Rusiju, koju smatra sve neprijateljskijom, ali mu velike brige zadaje uspon IS-a u Iraku i Siriji. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da su narodne pobune Arapskog proljeća izazvale “brutalnu zimu” nestabilnosti.

NATO nije organizirao ovako opsežne vježbe od 2002., kad je 15 zemalja članica i 12 partnerskih država iskušavalo svoje sposobnosti u Norveškoj i Poljskoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.