BiH

vrijedna donacija

Efendić i Uslu posjetili Opću bolnicu: Iz Konye uskoro stiže 10.000 pakovanja lijeka Favira

06/04/2021

Gradonačelnik Ibrahim Altay rekao je da Konya duži vremenski period ima jako dobru saradnju sa bh. gradovima i općinama

Posjeta Općoj bolnici Abdulah Nakaš sa generalnim sekretarom grada Konya Ercamom Uslu, napisao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić uz fotografije susreta sa direktorom Opće bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem.

“Razgovarali smo o isporuci lijekova Favira iz Turske, kao i drugih lijekova koji su potrebni za liječenje covid pacijenata, a do kojih je zbog velike potražnje na svjetskom tržištu teško doći. U narednim danima očekuje se realizacija dogovora”, objavio je Efendić.

Posjeta Općoj bolnici Abdulah Nakaš sa generalnim sekretarom grada Konya Ercamom Uslu. Sa direktorom bolnice Ismetom…

Objavljuje Semir EfendićUtorak, 6. travnja 2021.

Inče, delagacija turskog Grada Konya, predvođena gradonačelnikom Ugur Ibrahimom Altayom boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje im je domaćin Općina Novi Grad Sarajevo, a obzirom da su u delegaciji pored gradonačelnika i njegovi pomoćnici u najvažnijim oblastima u Gradu Konya, u Općini Novi Grad održano je više sastanaka.

Grad Konya približne je veličine BiH, četiri petine teritorije BiH je površina Konye, a ima oko 2,5 miliona stanovnika i radi se o veoma razvijenom dijelu Republike Turske.

Obzirom da nadležnosti gradova i općina u BiH i Turskoj nisu jednake, te da jedan broj onih nadležnosti koje u BiH vrše kantonalne institucije, u Turskoj vrši lokalna uprava ili Grad, pored sastanaka sa rukovodstvom Općine Novi Grad, održan je poseban sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Kantona, odnosno pomoćnik ministra za saobraćaj Emir Hota i direktorica Kantonalnog javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Aida Pendek.

Istaknuto je da je Grad Konya u ranijem periodu imao dobru saradnju sa Kantonom Sarajevo, u okviru koje je Sarajevu donirano 20 tramvaja, koji danas prevoze putnike i čine okosnicu tramvajskog prevoza u glavnom gradu BiH, jer je vozni park preduzeća “Gras” odavno dotrajao. Radi se o kvalitetnim prevoznim sredstvima, velikog kapaciteta, duplo većim od tramvaja koje je ranije imao “Gras”.

Također, sastanku je prisustvovao i direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, a obzirom da je tema bila međudržavni transport, u Turskoj delegaciji je trebao doputovati i direktor Željeznica Turske, koji je u zadnji čas otkazao dolazak zbog situacije u vezi sa COVID-om. Međutim, na današnjem sastanku je dogovoreno da se u uzvratnoj posjeti, ubrzo održi sastanak direktora Željeznica FBiH i Željeznica Turske.

Razgovarano je o različitim mogućnostima saradnje kada je u pitanju unapređenje transporta, koji je značajan za ekonomiju i BiH i Turske, obzirom da se trenutno najveći dio transporta odvija drumskim saobraćajem, ali je željeznički transport dosta jeftiniji, saopštili su iz pres službe Općine Novi Grad.

Pored toga, predstavnici Ministarstva saobraćaja KS, upoznali su delegaciju Turske sa projektom unapređenja javnog gradskog prevoza u Sarajevu, gdje Turska iskustva mogu biti jako korisna, obzirom da su veliki gradovi u Turskoj, među kojima je i Konya, uspješno riješili pitanje javnog gradskog prevoza, te da se u Sarajevu ušlo u projekte rekonstrukcije tramvajske pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa.

Posebno je važno istaći da je pored navedenih tema razgovarano i o ukupnoj zdravstvenoj situaciji, te je na sastanku dogovorena isporuka 10.000 pakovanja turskog lijeka “Favira” koji je vrlo važan u početnoj fazi liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19 virusa, a koji se do sada neformalnim putevima nabavljao na tržištu BiH, i građani su za njegovu nabavku plaćali visoku cijenu.

Ministarstvo za zdravstvo Republike Turske uputit će BiH 10.000 pakovanja tog lijeka bez naknade, a kako je izjavio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, uspostavljen je kontakt sa direktorom Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš” Ismetom Gavrankapetanovićem, te je ova bolnica spremna biti nosilac realizacije aktivnosti preuzimanja tog lijeka, tako da će u narednom periodu biti dogovoreni detalji oko isporuke 10.000 pakovanja lijeka “Favira”, koji bi mogao biti distribuiran i ostalim kantonalnim bolnicama.

Gradonačelnik Ibrahim Altay rekao je da Konya duži vremenski period ima jako dobru saradnju sa bh. gradovima i općinama.

“Ti odnosi su počeli još u vrijeme rata, a nastavljeni su i u poslijeratnom periodu. Drago nam je da tramvaji iz Konye, koje smo donirali, saobraćaju u Sarajevu”, podsjetio je Altay.

Delagacija Grada Konya u toku proteklog vikenda posjetila je obnovljenu džamiju Aladža u Foči, Goražde i Travnik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.