Udruženje poslodavaca

Pokrenuta online platforma za prijavu korupcije u Federaciji BiH

korupcija-bih-konvertibilne-marke

Stranica pod nazivom “Poslovanjebezkorupcije.ba” omogućava anonimno prijavljivanje korupcije, besplatnu pravnu pomoć članicama Udruženja poslodavaca FBiH, pristup zakonskim propisima koji se tiču korupcije, pristup podacima o sudskoj praksi, te drugim bazama iz domene borbe protiv korupcije

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pustilo je u rad online platformu namijenjenu pravnim licima za prijavu koruptivnih radnji koje uključuju ili utiču na uposlenike u javnom sektoru na svim nivoima.

Stranica pod nazivom “Poslovanjebezkorupcije.ba” omogućava anonimno prijavljivanje korupcije, besplatnu pravnu pomoć članicama Udruženja poslodavaca FBiH, pristup zakonskim propisima koji se tiču korupcije, pristup podacima o sudskoj praksi, te drugim bazama iz domene borbe protiv korupcije.

“Stepen učešća poslodavaca u borbi protiv korupcije se mora značajno povećati kako bi se ojačao integritet privatnog sektora, obezbijedila sigurnost poslovanja i smanjili sistemski rizici, što će u konačnici voditi ka prijeko potrebnoj većoj stopi ekonomskog rasta BiH”, navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca, koje se nada da će uz pomoć ove platforme biti smanjena izloženost poslodavaca korupciji.

Ova platforma je, kako se navodi, kreirana u sklopu projekta “Poslovanje bez korupcije” kojem je cilj smanjenje korupcije među poslodavcima, te nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Pristigle prijave korupcije će biti izanalizirane i ako se ustanovi da nema sumnje u njihovu vjerodostojnost i ukoliko postoji vjerovatnoća da su opravdane bit će proslijeđene nadležnim organima uz osvrt Udruženja poslodavaca FBiH”, stoji na stranici.

Pored web stranice, aktivnosti u projektu se odnose na promjenu trenutnih zakona koji potiču na korupciju. Također, projekat uključuje uspostavu javnih registara i omogućavanje pristupa važnim informacijama za poslodavce. Sam projekat je dio krovnog projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” kojeg provode Centri civilnih inicijativa (CCI) kao glavni implementator, te Transparency International BiH (TIBiH) i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) kao partneri na projektu, a podržan je od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prema Transparency Internationalu BiH je prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2020. godinu nazadovala na 111. mjesto od 180 država, što je najlošija pozicija unazad osam godina.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od početka 2020. godine podiglo samo 12 optužnica protiv 22 osobe za koruptivna krivična djela. U optužnicama gdje je naveden takav iznos, ukupna pribavljena korist, prema saopćenjima najvišeg tužilaštva u državi, iznosi tek nešto više od 15.000 KM i 40 eura.

Krajem prošle godine na konferenciji za novinare Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo rečeno je da se pravosudni sistem u državi mora ozbiljnije baviti borbom protiv korupcije, dok su brojni pravni stručnjaci i nevladine organizacije također upozorili na alarmantno stanje u oblasti korupcije u BiH.