Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcija

Efendić: Konaković glumi Robin Huda i prividno se bori protiv haosa koji je sam stvorio

efendic-konakovic

“U toj tišini Konaković pod svjetlima reflektora izvodi svoje seanse glumeći Robin Huda koji otima od bogatih i daje siromašnima, i pokušava stvarati privid kako je on najveći borac protiv haosa i nereda koji je upravo on proizveo u Kantonu Sarajevo proteklih 10 godina”

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podnio je tužbu protiv menadžmenta KJKP „Rad“, zbog, kako je naveo, milionske štete koja je nanesena preduzeću.

O njegovim tvrdnjama na svom Facebook profilu se oglasio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, čiju objavu vam prenosimo u cijelosti.

“Protekle sedmice ponovo smo imali priliku gledati jednu od seansi “velikog pravednika” i “narodnog izbavitelja”, doskorašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, koji je u desetoj godini upravljanja Kantonom Sarajevo senzacionalno otkrio kako neki hoteli na Ilidži ne plaćaju adekvatno račune komunalnom preduzeću Rad za odvoz smeća, a prema besmislenom propisu po kojem se ta usluga plaća paušalno po osnovu kvadrata prostora kojim firma raspolaže, bez obzira na djelatnost firme i bez obzira na to koliko otpada ta firma proizvodi ili ne proizvodi. Takav način obračuna usluge u 21. vijeku je najobičnija glupost, jer se više ni grijanje nigdje na svijetu osim u Sarajevu ne plaća po kvadraturi prostora koji se grije, nego po količini toplotne energije koja se isporučuje. Ipak, ne pada mi na pamet braniti firme koje kršee i ove nakaradne propise, ali moram reći da taj njihov postupak nije uzrok nego posljedica stanja u komunalnoj privredi i komunalnim preduzećima u Kantonu Sarajevo koje je katastrofalno ponajviše zahvajujući nesposobnosti dotičnog Konakovića, koji je, ako bismo vagali pojedinačno, zasigurno nanio najviše štete komunalnim preduzećima u Kantonu Sarajevo u protekloj deceniji, čega on naravno uopće nije svjestan.

Trebao je gospodin zakazati press konferenciju pa objaviti da on već 5 godina kao premijer, a ni kao predsjedavajući Skupštine nije ispoštovao presudu Ustavnog suda Federacije i izmijenio kantonalne zakone o komunalnoj djelatnosti i komunalnoj čistoći koji su proglašeni neustavnim, i davno prevaziđeni. Kako nekome ko nije redovno išao u školu objasniti da je za neku oblast najvažniji zakon prema kojem funkcioniše, pa zatim podzakonski akti, pravilnici i propisi, a u konkretnom slučaju, zadnja karika u lancu procesa, je neki radnik u komunalnom preduzeću, koji u zavisnosti kvaliteta propisa i uređenosti sistema može ili ne može napraviti zloupotrebu dogovorom sa nekim od korisnika usluga. Sasvim je prirodno da se gospodin Konaković sa svojim skromnim znanjem o javnoj upravi radije bavi banalnim dijelovima procesa koje vrše najniže kvalifikovani radnici u preduzećima, od onih koji vrše naplatu smeća, koji popravljaju kvarove tj. začepljavaju rupe na vodovodnoj mreži, vrše nabavku namirnica u restoranima, izdaju fiskalne račune itd., ali je pogubno kada se takva osoba nalazi na vrhu, umjesto na dnu piramide, i tada za posljedicu imamo stanje u kojem se danas nalazi komunalna privreda Kantona Sarajevo.

Prema “njegovoj slobodnoj procjeni” hoteli sa Ilidže su preduzeće Rad oštetili za 350 hiljada KM godišnje, i to je uzrok malih plata u ovom preduzeću, opet prema njegovoj ocjeni. S druge strane prema zvaničnoj evidenciji javnog preduzeća VIK dugovi građana za vodu prema ovom preduzeću iznose više od 50 miliona KM, zato što kanton ima neprovodive zakone i propise iz ove oblasti, a naročito u objektima kolektivnog stanovanja, pa je pored štete preduzeću i kantonu ovo postao i jedan od najvećih problema Općinskog suda u Sarajevu koji je zatrpan stotinama hiljada tužbi komunalnih preduzeća prema građanima, što ugrožava njegovu ukupnu efikasnost, iako se taj sud uopće ne bi trebalo baviti ovom problematikom. Međutim, da bi bilo tako moraju se donijeti adekvatni propisi koji bi npr. korištenje određenih prava građana uslovili izmirivanjem obaveza prema javnim preduzećima i tada bi se sva dugovanja riješila, pa bi VIK umjesto zaduženja kreditima koji postaju uzrokom manjih plata jer se vraćaju decenijama, imao vlastita sredstva za rekonstrukciju i održavanje mreže. Ove propise moraju donijeti vlada i skupština, premijer i predsjednik skupštine, a nikako ih ne mogu donijeti građani niti komunalna preduzeća koja vrše usluge u ovim oblastima. Ali kako to objasniti Konakoviću koji je vanredno “završio” fakultet!

Nikada neću zaboraviti “dramatičnu” sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije nekih 5-6 godina na kojoj je tadašnji resorni ministar za saobraćaj Jusuf Bubica predložio donošenje zakona o javnom gradskom prijevozu u Kantonu Sarajevo koji je trebao sistemski urediti tu oblast. Konaković kao šef kluba SDA sa svojim skupštinskim pajdašima Pindžom, Ademovićem, i ostalima je organizovao obaranje ovog zakona i skoro da su ismijali ministra koji je predložio rješenje. Priču o javnom gradskom prijevozu su pretvorili u priču o GRAS-u jer njihovo razumijevanje ove problematike je na nivou jednog prosječnog uposlenika GRAS-a. Još su na sjednicu Skupštine doveli predsjednika Sindikata GRAS-a Himzaniju koji je održao predavanje ministru i zastupnicima, pa su umjesto usvajanja prijedloga zakona koji su oborili, oni formirali nekakve fantomske zakljucke kojima je Kanton preuzeo na sebe vraćanje oko 30 miliona kredita GRAS-a, a Skupština je kao zadužila ovo preduzeće da provede neke mjere restrukturiranja preduzeća. I tada se bavio platama uposlenih jer mu jedino to zvuči poznato od čitave problematike. Posljedica takvog laičkog pristupa problematici je da je od tada do danas dug GRAS-a rastao za više od 180 miliona KM, i to uz godišnje dotacije iz budžeta Kantona mjerene destinama miliona KM. Uz sve to, stanje u javnom prijevozu se kontinuirano pogoršavalo, te danas javni gradski prijevoz funkcioniše samo djelimično na legalan način tako što Centrotrans popunjava dio linija koje GRAS više nije mogao održavati, a GRAS održava tramvajski saobraćaj zahvaljujući doniranim tramvajima, dok dio autobuskih i minibuskih linija uopće nije u funkciji. Kako objasniti Konakviću da su on i njegovi pajdaši ovo napravili jer kad su trebali donijeti sistemsko rješenje koje ne razumiju, oni su poslušali sindikalca Himzaniju i donijeli mahalsko rješenje koje nas je koštalo stotina milona KM i javnog prijevoza koji je zbog stanja voznog parka i infrastrukture opasan po sve koji ga koriste. Konaković je tada bio dio vladajuće vecine, ali nije podržao resornog ministra, nego se jašući na populizmu borio za radnike GRAS-a, onako kako se danas navodno bori za radnike KJKP Rad.

Kada su prije 2,5 godine stanovnici novogradskih naselja blokirali gradsku deponiju i tražili između ostalog smjenu direktora KJKP Rad Selima Babića, Konaković ga je štitio tvrdeći da se radi o političkom zahtjevu i udaru na njegovu vladu organizovanom od strane SDA Novi Grad. Također kada sam javno upozoravao da uprava ovog preduzeća obmanjuje javnost tvrdeći da se sanitarni način odlagnja otpada ne primjenjuje zbog istražnih radova državnog tužilastva, Konaković je sve dok odvoz smeća nije blokiran, ponavljao istu priču direktora Babića. Da ne govorim kako tokom čitavog svog premijerskog mandata u vrijeme kada je vršio javno razapinjanje i smjenu direktora VIK a Nezira Hadzića, nije izgovorio niti jednu jedinu kritiku prema direktoru Babiću u čijem preduzeću je sada otkrio kriminal.

Iz godine u godinu sam lično na sjednicama kantonalnog Izvršnog odbora SDA tražio od Konakovića da se smanje milionski grantovi iz budžeta prema komunalnim preduzećima koji u prosjeku na nivou godine iznose blizu 50 miliona KM, što su ogromna sredstva koja bi se mogla iskoristiti za razvojne projekte, a sa druge strane davanjem tolikog novca ova preduzeća se navikaju na nerad jer kako god radili, pare će dobiti iz budžeta. Da nije bilo tolikih donacija iz budžeta, onda bi se i uprave i uposlenici preduzeća dobro pozabavili naplatom svake svoje usluge kako bi zaradili svoje plate, a ne bi neki od njih sistem naplate javnih usluga koristili kao priliku da poprave svoje vlastite prihode. Nikada nije bilo razumijevanja za ove zahtjeve koje sam upućivao lično, ali koje je i Općinski odbor SDA Novi Grad u pisanoj formi predlagao u procesu unutarstranačke rasprave oko budžeta. U isto vrijeme od Konakovića se tražilo da kroz budžet osigura sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže, jer je od ogromnih grant sredstava jedino bio uskraćen VIK kojem su najviše trebala. Konaković je to uporno odbijao i ovo preduzeće gurao u kredit zbog kojeg sada Kanton Sarajevo plaća penale za nepovučena sredstva u iznosu od 170 000 KM mjesečno, što je od januara do danas više od pola miliona KM izgubljenih sredstava, i više je od njegove slobodno procijenjene štete koju su načinili hoteli sa Ilidže.

Konakovićeve vještine da neprekidno manipulira, proizvodi krize i senzacije, mijenja političke stranke, i podmuklost Naše stranke koja vodi strateške procese, dok u prvi plan medijske svakodnevnice istura Konakovića, zajedno sa šutnjom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo čiji je on prvi čovjek izvršne vlasti bio do prije godinu dana, čine ukupnu sliku stanja u Kantonu Sarajevo. U toj tišini Konaković pod svjetlima reflektora izvodi svoje seanse glumeći Robin Huda koji otima od bogatih i daje siromašnima, i pokušava stvarati privid kako je on najveći borac protiv haosa i nereda koji je upravo on proizveo u Kantonu Sarajevo proteklih 10 godina”, napisao je Efendić u svojoj objavi na Facebooku.

Konaković: Sirotinja plaća, a privilegovane tajkune s Ilidže počaste sa 350.000 KM godišnje