BiH

Sarajevo

Konaković: Sirotinja plaća, a privilegovane tajkune s Ilidže počaste sa 350.000 KM godišnje

23/05/2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo najavio isti sistem i u Vodovodu u narednom periodu

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podnio je tužbu protiv menadžmenta KJKP „Rad“, zbog, kako je naveo, milionske štete koja je nanesena preduzeću.

– Hoteli na Ilidži čine štetu JKP “Rad” i Kantonu Sarajevo oko 300.000 KM. Samo hotel ”Hills” ošteti “Rad” za 200.000 KM. Ovo je potvrda naših najava da je politika zloupotrijebila sistem. Isti su problemi i u ”Vodovodu”. Puno je privilegiranih firmi. “Rad” je preduzeće čiji radnici imaju najmanje plaće i teške uslove rada. Njihove plaće su minimalne, a samo dva tajkuna s Ilidže godišnje uzmu 350.000 KM. Odmah sam proslijedio Tužilaštvu prijavu – kazao je Konaković i dodao:

-Po samom dolasku novog menadžmenta, razgovarali smo sa v.d. direktorice i s njom smo utvrdili da kada je u pitanju odvoz smeća postoje privilegovani privrednici kojima se naplaćuje mali dio usluga, odnosno u fakturama koje su im dostavljene nedostaju hiljade kvadrata, a drugom dijelu privrede se naplaćuje adekvatno u skladu sa brojem kvadrata koje posjeduju. Ovo je samo jedan dio privrednih subjekata, obrađeno je do sada oko 200 subjekata, a ova akcija će se nastaviti.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo najavio isti sistem i u Vodovodu u narednom periodu.

– Radnici Rada imaju najmanje plaće u segmentu komunalne privrede, posebno oni koji rade najteže poslove. Njihove plaće su minimalne, a samo dva tajkuna na Ilidži uzimaju milione KM. Odmah sam proslijedio Tužilaštvu ovaj slučaj. Pobrinut ćemo se da kompletan menadžment “Rada” i odgovorne osobe odgovaraju za ovo. Znam zašto je SDA pokušala skinuti Vladu jer je znala da nam toliko vremena treba da smijenimo direktore ovih preduzeća i pokušali su spriječiti Vladu da dođemo do ovakvih podataka – rekao je Konaković.

Na konferenciji za medije danas su Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić rekli da je istragom otkriveno da postoje privilegirani privrednici kojima se naplaćujue mali dio usluga, a to su hoteli na Ilidži, te da je zbog toga preduzeće Rad pretrpilo ogromnu štetu.

Kazao je da je do sada obrađeno oko 200 subjekata, akcija biti nastavljena, a istraga će biti pokrenuta i u KJKP Vodovod i kanalizacija, te preduzećima „Butmir“ i ZOI .

Odgovorne za sistemsku i ozbiljnu korupciju u preduzeću smatra menadžment, Nadzorni odbor, te je podnio tužbu Tužilaštvu KS.

Rekao je da se iz Budžeta KS svake godine se izdvajaju sredstva za komunalna preduzeća, a ove godine za KJKP Rad će biti izdvojeno oko sedam miliona KM.

– Sedam miliona KM, a radnici preduzeća rade u ekstremno lošim uslovima, rade teške poslove, sa minimalnom opremom i minimalno su plaćeni – rekao je ministar Mandić.

Menadžmenti komunalnih preduzeća, dodao je Mandić, zaboravili su koja im je misija, zaboravili su da su vlasništvo građana i Skupštine KS a ne privatna preduzeća.

Istakao je da neće biti otpuštanja radnika, već će tragati za stvaranjem boljih uslova rada, da se radnicima poveća plaća, posebno onima koji rade teške fizičke poslove na terenu.

Komentari

Autor: R. D.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.