Općina novi Grad Sarajevo

Efendić: Prebrojavanje glasova za načelnika završeno je sinoć u 22 sata

samir efendić

Istakao je kako je “prebrojavanje glasova za načelnika završeno sinoć prije 10:00 sati kada su i objavili rezultate”

Aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se nakon dnašnjih dešavanja ispred općine i optužbi NiP-a da je došlo do zastoja u prebrojavanju glasačkih listića.

Istakao je kako je “prebrojavanje glasova za načelnika završeno sinoć prije 10:00 sati kada su i objavili rezultate”.

“Također u toku noći završeno je i prebrojavanje glasova za Općinsko vijeće i to znaju svi politički subjekti jer su imali posmatrače na svim biračkim mjestima, kao što znaju i rezultate. U općinama nema nikakvih neizbrojanih listića. Danas niko ništa nije brojao, samo je CIK postepeno u sistem unosio rezultate sa svih biračkih mjesta prebrojanih sinoć. Ni nakon toliko izbornih ciklusa, neki nažalost nisu naučili ništa o izbornom procesu”, rekao je Efendić.

Istakao je da “ukoliko CIK donese odluku o ponovnom brojanju za neka biračka mjesta, svi politički subjekti imat će priliku da delegiraju posmatrače i kroz civilizovan proces moći će pratiti prebrojavanje kao i na biračkim mjestima, tako da nemaju potrebe za bilo kakvim okupljanjima”.

“Prilikom objave rezultata od sinoć nedostajao je rezultat sa jednog biračkog mjesta. Kada se i ono uračuna, broj osvojenih glasova za načelnika na svim biračkim mjestima u općini Novi Grad je 20,531. Sljedeći kandidat ima oko hiljadu glasova manje”, poručio je Efendić.

Prema posljednjim podacima CIK-a od 17 sati, Semir Efendić ima 16.782 glasa, dok kandidat Četvorke Adnan Delić ima 16.341 glas.