Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik Općine Novi Grad

Efendić: Nemam namjeru postupiti po instrukcijama ministra Kapidžića

efendic

Pitanje gradnje, naglasio je, svugdje u svijetu se definira zakonom, u tom slučaju Zakonom o prostornom uređenju KS u kojem se navodi da se gradnja vrši u skladu s regulacionim planom te da za tu gradnju općine izdaju dozvolu

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić poručio je da nema namjeru postupati po instrukcijama ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruka Kapidžića u vezi ventilacionih koridora te ga pozvao da podnese ostavku.

Efendić je danas na pres-konferenciji podsjetio da je ministar Kapidžić poslao općinama instrukciju da urbanističke planove moraju uskladiti sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada, a načelnik Efendić tvrdi da nigdje u zakonu nije definisano da to ministarstvo ima nadležnost da izdaje takve instrukcije.

– Pitanje urbanog planiranja je pitanje kojim se bavi lokalna zajednica, a ne kanton – istakao je načelnik Efendić te dodao da problem zagađenja zraka u Sarajevu postoji već 40 godina.

Istakao je da instrukcije koje je izdalo to ministarstvo podrazumijevaju, ne zabranu gradnje visokih zgrada, već zabranu gradnje uopće.

Pitanje gradnje, naglasio je, svugdje u svijetu se definira zakonom, u tom slučaju Zakonom o prostornom uređenju KS u kojem se navodi da se gradnja vrši u skladu s regulacionim planom te da za tu gradnju općine izdaju dozvolu.

– Suprotno tom zakonu, imamo Odluku Vlade KS kojom se zaustavlja izdavanje svih upravnih akata, pa čak i ako je neka gradnja započeta – kazao je.

Dodao je da će odgovornost za posljedice ili tužbe zbog provođenja te instrukcije snositi općine te da se Kanton Sarajevo u studiji ogradio od svake odgovornosti.

Kao najveći problem Efendić je izdvojio ograničavanje gradnje uz ventilacione koridore, a to je 400 metara za jedan i 400 za drugi koridor, što znači da se blokira 240 hektara prostora u Novom Gradu. Također, dodao je da je prema studiji moguće na hiljadu kvadrata graditi samo mali objekt na dva sprata te da nijedan investitor to ne bi prihvatio.

– I da se u Sarajevu više nikad ništa ne izgradi, i dalje bi imali zagađen zrak – istakao je.

Također je naglasio da se ventilacioni koridori završavaju kod Stupske petlje, kako bi se gradnja mogla nastaviti u tom dijelu grada te da ne postoji koridor uz Prvu transverzalu gdje se nalazi najveća zgrada Twist Tower, koju je projektovao upravo ministar Kapidžić.

– Pozadina svega ovoga nije rješavanje problema zagađenja zraka, već blokade gradnje u KS, uvođenje sofisticiranog načina ‘reketiranja’ tako što bi Ministarstvo odlučivalo ko bi mogao graditi, a ko ne – kazao je Efendić.

Naglasio je da se u Novom Gradu treba graditi prva privatna bolnica u vrijednosti 60 miliona KM, te da Općina to neće spriječiti.

– Riječ je o projektu ASA Holdinga i partnera, koji je uradio Medicinski univerzitet iz Beča, a direktni partner bi trebala biti kompanija Simens. Mi ćemo izdati urbanističku saglasnost i pozivam Vladu i ministra da se ne igraju, jer će nas tužiti – zaključio je Efendić.