Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Efendić uvodničar na sastanku Odbora za Zapadni Balkan u Briselu

efendic_brisel_2

Sastanak Odbora za Zapadni Balkan u okviru Evropskog komiteta regija održan je u srijedu  u Briselu. Tema sastanka bila je integracija zemalja Zapadnog Balkana i problemi na tom putu iz ugla lokalnih zajednica. Ovom prilikom posebno su u fokusu bile Bosna i Hercegovina i Albanija, a u ime naše države na poziv predsjednika odbora za Zapadni Balkan Franza Schausbergera, inače savjetnika evropskog komesara za proširenje Olija Rehna, govorili su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semić Efendić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Tokom ovog sastanka naglašena je važnost učešća lokalnog nivoa vlasti u procesima integracije jer je to nivo vlasti u kojem se odvija život i koji je najbliži građanima. Posebna pažnja posvećena je ekonomskim i socijalnim problemima zemalja Zapadnog Balkana koje se suočavaju sa visokom stopom nezaposlenosti, naročito mlade populacije, što za rezultat ima odlazak mladih u zemlje Zapadne Evrope u potrazi za poslom.

U svom izlaganju načelnik Efendić istakao je da su lokalne zajednice u BiH veoma malo uključene u reformske procese na evropskom putu obzirom da se zakoni često donose bez ikakvih konsultacija sa njima.

Predstavio je napore koje Općina Novi Grad čini proteklih godina u nastojanju da pomogne privredi kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mjesta. Naročito je kao problem istakao radno zakonodavstvo koje omogućava kompanijama koje imaju godišnje profite koji se mjere desetinama i stotinama miliona KM, da ipak isplaćuju minimalne plate svojim zaposlenima, pa pored onih koji su nezaposleni i veliki broj zaposlenih zbog malih plata žele otići iz BiH u potrazi za boljim poslom.

Zbog toga jeftina radna snaga nikako ne smije biti oslonac ekonomije.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je sve one koji donose odluke u Evropskoj uniji da olakšaju put Bosne i Hercegovine i njeno pridruživanje, jer je zahtjeve Evropske unije teško provesti kroz komplikovana ustavna rješenja koja građani BiH nisu birali.

Zaključci sa sastanka Odbora za Zapdni Balkan biće prezentirani ključnim akterima i komesaru za proširenje, te se očekuje da u narednom periodu više pažnje bude posvećeno lokalnim zajednicama be kojih se ne mogu provoditi ozbiljnije reforme u bilo kojoj državi.