Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje za korupciju glavnom tuzlanskom inspektoru

besim-durakovic2
FOTO bportal.ba

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, pred Općinskim sudom u Tuzli počelo je suđenje Besimu Durakoviću, Šefiku Hodžiću, Ahmetu Bajriću i Osmanu Džafiću zbog optužbi da su zloupotrijebili položaj u Upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Tužilac Nihad Halilčević je naveo da će Kantonalno tužilaštvo u Tuzli dokazati da je Duraković udružio više lica kako bi počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a da su Bajrić i Hodžić postali pomagači.

“Duraković je pogodovao jednom autoservisu da od 2008. godine dobija poslove s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, što je nastavio i u 2010. i 2011. godini, iako autoservis nije ispunjavao uslove jer nije platio poreske obaveze. Duraković je Hodžića ovlastio da se bavi nabavkom dijelova, dok je Bajrić dostavljao račune za neizvršene usluge. Te račune je Hodžić dostavljao Durakoviću, a on ih prosljeđivao u Ministarstvo finansija”, kazao je Halilčević, prenosi BIRN.

Prema tužiocu, na ovaj način je pribavljena imovinska korist od 36.000 konvertibilnih maraka (KM), čime je oštećen budžet Tuzlanskog kantona.

Duraković je optužen kao bivši direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzla, Hodžić kao referent u Upravi, Džafić kao inspektor, a Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Tužilac Halilčević je dalje naveo da su Duraković i Hodžić, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela. Halilčević je napomenuo da će za dokazivanje ovih krivičnih djela saslušati 21 svjedoka.

Tužilac je naveo da se Durakoviću stavljaju na teret i nezakonitosti u firmi “Tri točka”, a koje se odnose na prodaju starog željeza i lima, gdje je pribavljena imovinska korist od 6.000 KM.

Halilčević je rekao i da će dokazati da je Duraković posjedovao lažnu policijsku značku, koja je pronađena u njegovom radnom stolu prilikom pretresa.

Durakovićev branilac Mensur Radončić je istakao da njegov klijent nije počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da je odluka o njegovom procesuiranju donesena izvan pravosudnih institucija.

“Optužba vrši odluke nama nepoznatih organa i institucija, da se optuženi diskredituje i udalji s pozicije u Upravi za inspekcijske poslove”, kazao je Radončić.

Napomenuo je da je Duraković ugledni privrednik koji nije imao nikakvu imovinsku korist koja mu se stavlja na teret, te da se radi o osobi koja je rad Kantonalne inspekcije podigla na viši nivo.

Branioci drugih optuženih su također naveli da su njihovi klijenti nevini, te su svi doveli u pitanje vještačenje na automobilima.

Na ovom ročištu u sudnici se pojavio i Emir Alispahić, zamjenik kantonalnog pravobranioca Tuzlanskog kantona, koji je rekao da će Tuzlanski kanton od optuženih potraživati ukupno 42.000 KM štete.
Nastavak suđenja je zakazan za 16. juni.