Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Efendićev glas protiv haosa u SDA

semir_efendic

Semir Efendić je ubjedljivo najviše glasova dobio kao kandidat za načelnika jedne općine. Dobio je preko 30 hiljada, gotovo dvostruko više ne li njegova stranka SDA.

Radi se o mladom i ambicioznom čovjeku, koji nije čekao dugo da podigne svoj glas protiv nepravde koja nas okružuje. Progovorio je hrabro o poslanicima Federalnog parlamenta koji se tri mjeseca nisu sastajali, a onda se sastali i klimnuli glavom na kredit od MMF-a.

Tri mjeseca nerada poslanika federalni budžet koštaju milion maraka samo za plate. Efendić je upozorio na nerazumnu prodaju Fabrike duhana Sarajevo za 40 miliona KM, a portfolio firme iznosi preko 300 miliona KM.
Nepoznatim kupcima, preko off shore računa prodaje se Bosnalijek. Efendić upozorava da se radi o strateškoj farmaceutskoj industriji koja bi morala ostati u vlasništvu države i sa kojom bi bili makar koliko sigurni u budućnost.

Pitanja koja je postavio mladi načelnik odjednom su pokrenula dežurne tumače. Je li to njegova najava da će krenuti na više pozicije vlasti? Ili je to njegov put u nezavisnost od stranke koja dozvoljava ovake katastrofe vlastite države i naroda. Efendića nema niti u jednoj SDA-ovoj strukturi odlučivanja, u vlastitoj stranci nije ništa više od običnog člana.

Treba obratiti ozbiljnu pažnju na suštinu načelnikovog vapaja. 

Sve ono na što je upozorio Semir Efendić, odgovornost je Vlade Federacije, iza koje rediteljski odgovorno stoji SDA-ov premijer Fadil Novalić. On je podržan od paralelnih stranačkih stuktura, koje su tu radi svog interesa i pljačke onoga što je još preživjelo njihovu pohlepu. I prodaja FDS i Bosnalijeka je bila posao Novalića i paralelne strukture u SDA.

U jednu strašnu aferu će se pretvoriti Novalićevo falsifikovano zapošljavanje 25 hiljada ljudi u poljoprivredi, jer para za subvencije i obećanu podršku nema, a krediti dolaze na naplatu. Sve to će se uskoro pretvoriti u još jednu strašnu i sramnu aferu. Tu je i kredit MMF-a, na koji je upozorio Semir Efendić, koji bi trebao osloboditi državu od administrativnog balasta. Ali, taj novac neće donijeti ništa osim produžetke ugodnog života privilegovane bošnjačke kaste. Lokalni izbori i šokantne pobjede onih koji su se odvojili od suicidne politike SDA, uzdigle su do očaja zahtjeve da se zaustavi kolektivno kretanje bošnjačkog naroda prema provaliji.

Znam da je odavno krenuo nezaustavljiv proces SDA-ovog osipanja, kada su paralelne strukture svog lidera pretvorile u stranačku ikebanu sa izolovanim moždanim vijugama, a oni ispod skontali da imaju više nego dovoljno pameti u vlastitoj glavi.

U SDA su se godinama gurali tipovi, kojima je jedina referenca bila da se dobro namažu vazelinom. Svi ti namazani krenuli su u opštu pljačku, pa danas imamo ogromnu nezaposlenost, socijalnu katastrofu, nikakav razvoj i finansijsko dno kao okruženje.  

Ne znam hoće li se Semir Efendić pridružiti nezavisnim kolegama načelnicima, ali je već pokazao da je nezavisan od kriminalaca u svojoj stranci.  Ne znam hoće li se SDA spašavati smjenama premijera, lošeg akrobate i njegove proizvoljne vlade ili će SDA nezavisno skakati u provaliju koju već godinama kopa za vlastite potrebe.

Znam da dalje ovako neće moći. Čak je i haos pri kraju snaga.