Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Program JASPERS

EIB i Evropska komisija utrostručuju podršku Zapadnom Balkanu

EIB Vice President Czerwinska
Foto: EIB

Budući da je JASPERS aktivan na Zapadnom Balkanu od 2011. godine, najnoviji sporazum predstavlja nastavak dosadašnjih aktivnosti, koje podrazumijevaju preko stotinu uspješno realizovanih savjetodavnih zadataka na pripremi projekata vrednih 9 milijardi eura u sektorima saobraćaja, vodosnabdijevanja, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti

Zahvaljujući sporazumu koji su Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija objavile na godišnjem sastanku učesnika programa JASPERS održanom u Briselu, banka će trostruko povećati svoju savjetodavnu pomoć za Zapadni Balkan i potencijalno za Tursku.

Podrška će se realizovati u okviru zajedničkog programa JASPERS, uz do sada najveći budžet za tehničku pomoć u iznosu do 20 miliona eura za narednih šest godina i povećane timove stručnjaka.

„Ovim novim sporazumom obezbjeđujemo rekordno visoke resurse za podršku zemljama u procesu proširenja EU, kroz pomoć za pripremu ključnih strategija, planova i investicija, uz istovremeno jačanje lokalnih kapaciteta za pripremu i sprovođenje projekata. U skladu sa prioritetima politike EIB, ta uvećana savjetodavna podrška omogućiće našim partnerima na Zapadnom Balkanu da efikasno realizuju još više projekata u okviru Ekonomsko-investicionog plana EU”, izjavila je potpredsjednica EIB Tereza Červinska.

„Uz savjetodavne usluge EIB i Evropske komisije odlučni smo da preko EIB Global, našeg ogranka za aktivnosti izvan EU, stanovnicima zemalja u susjedstvu EU obezbijedimo održivu budućnost, pomognemo im da napreduju sa reformama, ekonomskim rastom i klimatskim planovima”, dodala je.

Savjetodavni program JASPERS pomogao je da se od 2005. godine pripremi stotina projekata vrijednih preko 317 milijardi eura u oblastima održivog transporta, zaštite životne sredine, inovacija, zdravstvene zaštite i zelene tranzicije, u 27 zemalja kako u EU, tako i izvan nje.

Matje Buske, v.d. direktora Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, izjavio je: „Veoma nam je drago što smo sa EIB potpisali novi sporazum za nastavak savjetodavne podrške u okviru programa JASPERS na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Time nastavljamo da podržavamo korisnike programa IPA na njihovom putu ka EU, kroz pripremu i sprovođenje infrastrukturnih projekata koji su tehnički dobro osmišljeni i održivi, kako u pogledu uticaja na životnu sredinu, tako i u ekonomskom i finansijskom pogledu. JASPERS takođe savjetuje i države članice EU o investicijama i procesima pristupanja. Uvjeren sam da će savjetodavne usluge koje pruža JASPERS nastaviti da imaju pozitivan društveni uticaj i ekonomske koristi za građane. Očekujemo da će novi projekti doprinijeti skraćenju vremena putovanja, poboljšati raspoloživost i pristup vodi za piće, čistoj energiji, pristup bezbjednim digitalnim infrastrukturama, energetski efikasnoj obrazovnoj i zdravstvenoj infrastrukturi. Ovo je direktan nastavak podrške koju smo ranije obezbijedili regionu, kao i tekućih aktivnosti koje se u zemljama Istočnog partnerstva sprovode kroz inicijativu EPIC. Pomoć u okviru programa JASPERS usklađena je sa sektorskim prioritetima iz strategije Globalni izlaz i iz Ekonomsko-investicionog plana, kao i sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan.”

Budući da je JASPERS aktivan na Zapadnom Balkanu od 2011. godine, najnoviji sporazum predstavlja nastavak dosadašnjih aktivnosti, koje podrazumijevaju preko stotinu uspješno realizovanih savjetodavnih zadataka na pripremi projekata vrednih 9 milijardi eura u sektorima saobraćaja, vodosnabdijevanja, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti. Primjer takve podrške je priprema plana jačanja kapaciteta albanske željeznice, što je rezultiralo dodjelom 136 miliona eura bespovratnih sredstava iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, kako bi se izvršila sanacija 120 km željezničke pruge od opštine Vora do granice sa Crnom Gorom.

Na događaju je takođe istaknuta povećana podrška u okviru programa JASPERS za Ukrajinu, Moldaviju i druge zemlje Istočnog partnerstva EU. Kroz namjenski program EPIC, ove zemlje dobijaju tehničku podršku za unaprjeđenje saobraćajne povezanosti, kako unutar regiona, tako i između tih zemalja i EU, sa naglaskom na proširenoj transevropskoj transportnoj mreži (TEN-T).

Od početka ruske invazije na Ukrajinu kreirani su Putevi solidarnosti EU–Ukrajina kako bi se olakšao izvoz žitarica iz Ukrajine i dugoročno unaprijedila transportna povezanost Ukrajine i Moldavije sa EU. U partnerstvu sa Evropskom komisijom, JASPERS je izradio strategiju za integraciju željezničke mreže ove dvije zemlje u željeznički sistem EU. Stručnjaci iz programa takođe su pomogli da se obezbijedi finansiranje iz Instrumenta EU za povezivanje Evrope, radi kreiranja graničnih prelaza koji omogućavaju brži transport i veći kapacitet prevoza robe.