BiH

udruženje bistro

Ekološka katastrofa na vodama u Ilijašu: Bosna zagađena, Misoča presušila

25/08/2021

Zahvatili kompletan vodotok rijeke bez da su ostavili i kap vode a ne potrebni i zakonom obavezni biološki minimum

Jučer i danas je primjećen pomor ribe u rijeci Bosni nizvodno od Ribarića, a posljednjih dana je, u više navrata, potpuno presušila rijeka Misoča ispod vodozahvata ilijaškog preduzeća ‘Vodostan’ gdje je ova firma, za potrebe gradskog vodovoda, zahvatila kompletan vodotok rijeke Misoče bez da su ostavili i kap vode a ne potrebni i zakonom obavezni biološki minimum.

‘Naši članovi koji su nas i obavijestili o ovoj dvostrukoj ekološkoj kazastrofi su na terenu dva dana i prikupljaju uzorke vode iz rijeke Bosne, a danas na teren izlazi i inspekcija. Iskreno se nadamo da će se ovaj put konačno pokrenuti procesi protiv krivaca, jer ovo nije prvi put.

Prije nekoliko godina rijeka Misoča je također potpuno presušila gdje je krivac također bio ‘Vodostan’, i iako smo imali fotografije i video zapise, inspekcija je konstatovala, a kada su na teren izašli dan kasnije kada se rijeka vratila u korito, kako ‘nisu našli dokaze pomora ribe’, rekli su iz Udruženja građana ‘Bistro!’ iz Ilijaša, koji su korisnici ribolovnog prava na vodama u Općini Ilijaš i koji upravljaju ribljim fondom svih vodotoka na teritoriji općine.

A sasvim dovoljan dokaz inspekciji je trebao biti sljedeći video.

Sljedeći video je od prije 6 dana, koliko traje ovaj ekocid sa rijekom Misočom.

“Kako rekosmo, ovo nije prvi put, ali se iskreno nadamo da je posljednji. Zakoni postoje, i kakvi god su, a o čemu možemo raspravljati, kada bi se primjenjivali, rijetko ko bi se usudio svjesno raditi ovakve stvari, jer smo sigurni da su oba incidenta svjesno napravljena”, poručili su iz Udruženja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.