Ekološka katastrofa u Podrinju: Pomor ribe u rijeci Križevici

pomor ribe2

Zbog ispuštanja velike količine otpadne materije u rijeku Križevicu, pritoku Drine koja protiče kroz Bratunac i Srebrenicu, došlo je do velikog pomora ribe na ovim rijekama, javlja Anadolu Agency (AA).

Neobičnu boju vode rijeke Križevice prvi su primjetili ribolovci koji su odmah obavijestili policiju i ekološku inspekciju.

“Četiri kilometra nizvodno od ušća Križevice u Drinu, primjetio sam da je Drina uz obalu promjenila boju. Neposredno poslije toga, kontaktirali su me i ribari koji su se nalazili na ušću i obavjestili me da na obali postoji velika količina uginule ribe. Kada sam došao zatekao sam užasan prizor. Boja vode je bila modro-crvena, velika količina ribe je umirala u plićaku, iskakala iz vode, stvarno užasno. Odmah smo kontaktirali policiju i ekološkog inspektora”, rekao je profesionalni ribo-čuvar Sportsko-ribolovačkog društva “Drina” Miroslav Lončarević.

miroslav loncarevic3

Miroslav Lončarević

Odmah po obavještenju na mjesto događaja je izašla i ekološka inspektorica Opštine Bratunac Nevenka Majstorović.

“Zatekli smo veće količine uginule ribe na obali Križevice. Po rubu rijeke je bila zelenkasto-plava masa, nekog srebrenkastog sjaja. Zajedno sa ljudima iz SRD ‘Drina’ obišli smo sve prilaze duž toka rijeke Križevice, do Fabrike za pocinčavanje na teritoriji opštine Srebrenica, jer smo željeli da utvrdimo izvor tih otrovnih materija. Nažalost, nismo uspjeli utvrditi odakle dolaze te materije. Nakon izvršene inspekcijske kontrole uzeli smo uzorke vode i uginulu ribu koju ćemo sutra poslati na Veterinarski institut ‘Vaso Butozan’ u Banjaluku zbog analize”, kazala je Nevenka Majstorović.

O cijelom slučaju obavješten je ekološki inspektor Opštine Srebrenica koji je također izvršio kontrolu terena i sve neophodne radnje na teritoriji ove opštine.

pomor ribe3

“Na toku rijeke Križevice, u opštini Srebrenica, nisam uspio pronaći nijednu uginulu ribu. Posjetio sam sve privredne subjekte uz rijeku Križevicu i nijedan od ovih subjekata nema čime izvršiti zagađenje eko-sistema rijeke Križevice. Uz rijeku se nalaze hladnjače, nova fabrika za preradu krompira koja još nije počela proizvodnju, firma ‘Prevent’, zatim ‘11. mart’ koji se bave topljenjem aluminijuma i ‘Fabrika za pocinčavanje’ koja je ovaj vikend radila smanjenim kapacitetom”, rekao je Ilijaz Begić, ekološki inspektor Opštine Srebrenica.

Zagađena voda i uginula riba će biti proslijeđeni na analizu i nakon rezultata će se znati više o uzrocima zagađenja.