zaštita rijeka u BiH

Ekološki aktivisti protiv izgradnje malih hidroelektrana, a radnici firme iz Banovića za

l_4f7e900b0bbd2e5e041a024d20867839

Za sada, kako kaže Lejla Kusturica, aktivistica fondacije Atelje za društvene promjene, aktivisti imaju informaciju da će danas na sjednici proces usvajanja zakona biti usporen potencijalnim ulaganjem amandmana

Ekološki aktivisti uime Koalicije za zaštitu rijeka BiH danas će prisusutvovati sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kako bi podržali donošenje izmjena i dopuna Zakona o električnoj energiji kojim se zabranjuje izgradnja novih malih hidroelektrana instalirane snage do isključivo 10 MW.

Traže da se bez amandmana usvoji zakonsko rješenje koje je u datim okolnostimam najbolje za rijeke koje se nalaze pod strašnim napadima investitora malih hidroelektrana.

Za sada, kako kaže Lejla Kusturica, aktivistica fondacije Atelje za društvene promjene, aktivisti imaju informaciju da će danas na sjednici proces usvajanja zakona biti usporen potencijalnim ulaganjem amandmana.

– To je aspolutno neprihvatljivo i djelovanje protivno interesima lokalnih zajednica i svih nas koje živimo u BIH. Nadamo se da do toga danas neće doći već da će zakon biti konačno usvojen nakon što je Dom naroda već usvojio isti tekst ovog zakona u vidu nacrta – istakla je za Fenu Kusturica.

Aktivisti ističu da male hidroelektrane proizvode svega 2,54 posto električne energije (DERK izvještaj 2021. godina), a već godinama ubiru milionske iznose kroz poticaje koji se ubiru od građana.

S druge strane, ispred zgrade Federalnog parlamenta okupili su se radnici firme “Banstroj” Banovići, koja proizvodi male hidroelektrane i traže da se danas izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji ne usvoje.

Mi smo za izgradnju malih hidroelektrana jer mislimo da je to nešto najvrijednije u BiH i mislimo da je greška da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana. Trenutno su tri autobusa došla, a još čekamo tri, tako da će na današnjim protestima biti oko 400, 500 ljudi – rekla je za Fenu direktorica “Banstroj” Banovići Nevresa Gutić.

Noseći trnsparente radnici navedne firme poručili su “ne ukidajte nam radna mjesta po hitnom postupku”, “borba protiv izgradnje malih hidroelektrana je subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije”, te “izgradnjom malih hidroelektrana izgrađujemo sigurnu zaštitu od poplava”.

Ukoliko Dom naroda danas izglasa navedeni zakon bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.