Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Selimović

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu dobio novu dekanesu

ekonomski fakultet sarajevo
Foto: efsa.unsa.ba

Bašić je svoje akademsko obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Sarajevu, gdje je završila dodiplomski, magistarski i doktorski studij specijalizacijom u oblasti finansija i računovodstva, dok je specijalističku edukaciju stekla u Egiptu, Velikoj Britaniji i SAD

Vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) na današnjoj sjednici izabralo je Melihu Bašić za dekanesu Fakulteta na mandatni period od četiri godine.

Bašić je na poziciji dekanice zamijenila Jasminu Selimović koja je u januaru ove godine preuzela funkciju guvernerke Centralne banke BiH.

meliha basic
Foto: EFSA
Meliha Bašić

Profesorica Bašić je bila članica Uprave Fakulteta i obavljala je funkciju prodekanice za finansije od 2016. godine, a u dva navrata, 2018. i 2024. godine, obnašala je funkciju v.d. dekanese. Njen doprinos i angažman s ciljem unapređenja i afirmacije Fakulteta prepoznati su od članova Vijeća Fakulteta, što je bio osnov da joj se ukaže povjerenje da vodi instituciju u narednom četverogodišnjem mandatu.

U okviru profesionalne karijere Bašić je bila ispitivač ovlašten od Komisije za računovodstvo i reviziju BiH za certificiranje samostalnih računovođa i ovlaštenih revizora, ispitivač za ovlaštene sudske vještake – Ministarstvo pravde FBiH i ispitivač za certificirane interne revizore i predsjednica Akademskog udruženja internih revizora u BiH. Osnivačica je Centra za forenzičko računovodstvo i članica uređivačkog odbora u časopisu ”The Journal of Accounting, 2018 – Ethics & Public Policy” Evropskog naučnog instituta.

U dugogodišnjoj konsultantsko-istraživačkoj praksi, kao autorica, koautorica ili rukovoditeljica učestvovala je u realizaciji mnogobrojnih elaborata, projekata i studija iz različitih oblasti računovodstva, forenzičnog računovodstva i revizije. U okviru naučne karijere, sudjelovala je u publikaciji više knjiga, monografija, naučnih i stručnih radova u zbornicima, časopisima, te na seminarima i simpozijima.

Bašić je svoje akademsko obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Sarajevu, gdje je završila dodiplomski, magistarski i doktorski studij specijalizacijom u oblasti finansija i računovodstva, dok je specijalističku edukaciju stekla u Egiptu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bašić radi na Ekonomskom fakultetu kao redovna profesorica na Katedri za računovodstvo i reviziju. Polja njenog profesionalnog interesovanja su računovodstva i revizije/menadžersko računovodstvo, troškovno računovodstvo, revizija i kontrola, interna revizija, finansijsko računovodstvo, računovodstvo banaka, računovodstvo, nedodirljiva aktiva, forenzično računovodstvo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EFSA.