Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnik NATO-a

Stoltenberg upozorio Evropu da ne pokušava sama da se bavi odbranom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Brojni evropski političari tvrde da su Trumpovi komentari bili poziv na buđenje i da bi trebali djelovati kao podsticaj za Evropu da učini više kako bi se mogla braniti

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u srijedu Evropu da ne pokušava sama da se bavi odbranom nakon što su komentari Donalda Trumpa podstakli novu debatu o tome može li se kontinent i dalje oslanjati na zaštitu Sjedinjenih Država.

-Evropska unija ne može braniti Evropu. Osamdeset posto vojnih rashoda NATO-a dolazi od NATO saveznika koji nisu iz EU – kazao je Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza, u intervjuu za Reuters.

Stoltenberg je izjavio kako je jasno da sigurnost Evrope ne zavisi isključivo od same Evrope, nego i od drugih članica NATO-a kao što su Sjedinjene Države, Kanada, Turska, Norveška i Island.

-Ako samo pogledate mapu, očigledno je da su sve te zemlje, koje nisu članice EU, vitalne za zaštitu Evrope – kazao je.

Dodao je da će “svaki pokušaj da se Evropa odvoji od Amerike također podijeliti Evropu”. Brojne evropske zemlje, posebno na istoku, vide Sjedinjene Države kao svog primarnog sigurnosnog garanta i protivile bi se svakom potezu da se to promijeni.

Trump, bivši američki predsjednik i favorit za republikanskog kandidata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, izazvao je oštre kritike zapadnih čelnika nakon što je rekao da je članicama NATO-a poručio da SAD neće braniti one koji nisu uložili dovoljno u vojsku, pa će čak i ohrabriti Rusiju da ih napadne.

Brojni evropski političari tvrde da su Trumpovi komentari bili poziv na buđenje i da bi trebali djelovati kao podsticaj za Evropu da učini više kako bi se mogla braniti.

Stoltenberg je izjavoo da evropske članice NATO-a moraju učiniti više na izgradnji vojnih kapaciteta i da to čine. On je, međutim, kazao da bi se to trebalo desiti u transatlantskom okviru.

Tokom dana je izjavio da će evropski saveznici ove godine uložiti 380 milijardi dolara u vojsku, što će povećati njihovu potrošnju na procijenjenih dva posto ukupnog BDP-a u 2024., u poređenju s 1,85 posto u 2023. godini, prenosi Reuters.