BiH

Skender Vakuf

Ekshumacija na lokalitetu Duboki potok: Pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve

02/09/2020

Pronađeni dijelovi skeleta će odmah biti prebačeni u KJKP „Gradska groblja“ Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve ekshumirani su danas na lokalitetu Duboki potok, općina Skender-Vakuf, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH).

Kako se navodi, radi se o vrlo nepristupačnoj lokaciji na kojoj su posmrtni ostaci uočeni početkom juna ove godine.

S obzirom na to da se radi o nepristupačnom i miniranom terenu, najprije se pristupilo deminiranju područja, a zatim i ekshumaciji koja je počela jučer, a nastavljena danas.

Podršku ekspertnom timu u procesu traženja posmrtnih ostataka pružio je i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

– Pretpostavlja se da bi posmrtni ostaci koji su pronađeni mogli pripadati žrtvi bošnjačke nacionalnosti s područja Kotor-Varoši, koja je tokom 1992. godine, pokušala preko Vlašića doći u Travnik – navodi se u saopćenju.

Pronađeni dijelovi skeleta će odmah biti prebačeni u KJKP „Gradska groblja“ Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se putem DNK analize utvrdio identitet pronađene žrtve.

Ekshumaciji su prisustvovali – patolog sudske medicine, predstavnik MRMKS, terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “Tera”, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i predstavnici MUP-a RS koji su osiguravali lokaciju.

Ekshumacija je rađena pod rukovodstvom Tužilaštva BiH, a po Naredbi Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.