Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Ekshumacija na području naselja Stup u Sarajevu

Slika-ekshumacija-Stup-24-11-2021.2 (1)

Dodaje se da su navedeni posmrtni ostaci pronađeni prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge

Na području naselja Stup u Sarajevu, provodi se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokaciji gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su navedeni posmrtni ostaci pronađeni prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te je Tužilaštvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na navedenom lokalitetu.

“Nakon što se posmrtni ostaci ekshumiraju, bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu, radi utvrđivanja porijekla posmrtnih ostataka, te utvrđivanja identiteta putem DNK analize”, navodi se u saopštenju.

Na ekshumaciji je bio prisutan ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su osiguravali lokaciju.

“Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.