helga maria schmid

Generalna sekretarka OSCE-a sastala se sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem, evo šta im je poručila

helga-maria-schmid-osce-fena

Schmid je apelovala na političke lidere da se fokusiraju na provedbu reformi, te da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima sa kojima se građani suočavaju, kao što su nezaposlenost, korupcija, te potreba za kvalitetnim, inkluzivnim obrazovanjem

Generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid održala je jučer odvojene sastanke sa tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Sastanci su potvrdili da se njena posjeta odvija tokom posebno kompleksnog i izazovnog perioda za Bosnu i Hercegovinu.

– Bilo mi je jasno da postoji razlika u gledištima po pitanju ključnih izazova i rješenja za njih. S moje strane, prenijela sam poruke svim članovima Predsjedništva da je hitno potrebno smanjiti tenzije, prekinuti upotrebu retorike podjela i vratiti punu funkcionalnost institucija na državnom nivou – istakla je.

Schmid je apelovala na političke lidere da se fokusiraju na provedbu reformi, te da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima sa kojima se građani suočavaju, kao što su nezaposlenost, korupcija, te potreba za kvalitetnim, inkluzivnim obrazovanjem.

– Aktuelna kriza negativno utiče na ekonomiju i obeshrabruje investicije. Ukupni rezultat prouzrokovan ovim faktorima je kontinuirano iseljavanje građana BiH, a posebno mladih – istakla je.

Schmid je sa svim sagovornicima razgovarala o ključnoj potrebi za izbornom reformom.

– Građani gube vjeru u izbore, što podriva same osnove demokratije. Konstruktivan angažman je potreban za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje će biti u skladu sa međunarodnim standardima. Naglasila sam da je Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zajedno sa Misijom OSCE-a u BiH, spreman da ponudi ekspertizu i pomoć u ostvarenju ovog ključnog napora – istakla je.

OSCE će, između ostalog i putem djelovanja Misije OSCE-a, nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u skladu sa njihovim mandatom koji je utkan u Dejtonski mirovni sporazum.

– Nastavićemo da se fokusiramo na izgradnju povjerenja, na pomirenje i reforme. Međutim, krajnja odgovornost za donošenje ispravnih odluka i pravljenje iskoraka je u rukama lidera ove zemlje. Mnoge pozitivne priče o uspjesima na lokalnom nivou širom države služe kao inspiracija u ovom smislu, te kao dokaz da je pozitivna promjena moguća – zaključila je Schmid, saopćeno je iz OSCE-a.