BiH

Institut za nestale osobe

Ekshumacija najmanje tri žrtve na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice

22/10/2021

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni cenatr Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehniče obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije

Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice danas je izvršena ekshumacija, a ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata.

Prema informacijama kojima raspolaže Institut za nestale osobe (INO) BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

– Posmrtni ostaci koji su pronađeni su jednim dijelom ugljenisani, a prema riječima patologa koji je prisustvovao ekshumaciji, radi se o dvije odrasle osobe i jednom djetetu – kazala je Feni glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić.

Po njenim riječima, pretpostavlja se da su pronađene žrtve članovi jedne porodice, te da je među njima i djevojčica koja je u momentu smrti imala svega pet godina.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni cenatr Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehniče obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Fazlić je kazala da je ekshumacija danas prekinuta zbog nemogućnosti da se prekopa potrebna površina, te će biti nastavljena u narednim danima.

Tužilaštvo BiH je rukovodilo ekshumacijom na osnovu naredbe Suda BiH, a ekshumaciji su prisustvovali i istražitelji Instituta, patolog, antropolozi ICMP-a, radnici te policija koja je osiguravala lokaciju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.