Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Ekshumacija posmrtnih ostataka u bunaru ispred porodične kuće

ekshumacija ilijaš
Foto: Tužilaštvo BiH
Ilustracija

Prije 15 dana u dvorištu brčanskog ortopeda Nebojše Mraovića pronađeni su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata

Članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u bunaru ispred porodične kuće u Brčkom vrše iskopavanja posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Instituta.

Radi se, kako su naveli 4. oktobra, o ekshumaciji u naselju Meraje u Brčkom koja će zbog obima posla biti produžena i na naredni dan, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Ovo je druga ekshumacija u ovom gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine u posljednjih 15 dana.

“Pretražuje se dvorište, odnosno bunar koji se nalazi u dvorištu privatne kuće. Sa informacijama s kojima raspolažemo tu bi se mogli naći posmrtni ostati jedne iili dvije žrtve proteklog rata. Bunar je jako dubok i trajat će iskopavanje”, kazala je za RSE glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Ekshumacija se radi pod nadzorom Tužilaštva.

Prije 15 dana u dvorištu brčanskog ortopeda Nebojše Mraovića pronađeni su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata.

Posmrtni ostaci su zakopani prije 11 godina, nakon čega je iznad njih ortoped Mraović izgradio betonsku fontanu.

Radi se o nekompletnim ostacima jedne osobe i, kako su rekli za RSE iz Instituta za nestale BiH, prvom slučaju namjernog sakrivanja posmrtnih ostataka žrtve rata u Bosni i Hercegovini u sopstvenom dvorištu.

U Bosni i Hercegovini se još traga za posmrtnim ostacima više od 7.500 žrtava rata devedesetih godina.

Institut za nestale osobe ima telefonsku liniju za anonimno dojavljivanje lokacija na kojima se nalaze tijela žrtava proteklog rata. Ipak, kako je ranije rečeno iz ovog Instituta za RSE, prijava je veoma malo, a istina se i dalje skriva.

Institut je u prošloj godini izvršio 109 ekshumacija, ekshumirana su 83 tijela, a ukupno je identifikovana 151 nestala osoba.