Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobila presudu

Aktivistkinja Aida Ćorović kažnjena zbog gađanja jajima grafita Ratka Mladića

aida corovic
Foto: Vesna Anđić (RFE/RL)

“Ja sam zajedno sa Jelenom (aktivistkinjom Jelenom Jaćimović) napravila jedan simbolički gest vezano za osuđenog ratnog zločinca i država treba da sudi onima koji to rade (crtaju murale), a ne meni koja ukazujem na takav problem u ovoj zemlji”, rekla je tada Ćorović

Aktivistkinja Aida Ćorović objavila je 3. oktobra da je dobila presudu Prekršajnog suda da je kriva zbog toga što je remetila javni red i mir, kada je u novembru 2021. gađala jajima grafit osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića.

Kako je objavila na svom Facebook profilu, trebalo bi da plati kaznu od 100.000 dinara.

“Ja sam svoj put odavno trasirala, nisam znala koliko će me koštati, ali da mogu da se vratim unazad uvek bih izabrala isti scenario”, napisala je Ćorović na svom profilu.

Ona je pred početak ročišta 22. marta 2022. novinarima rekla da se ne osjeća krivom i da se u obrazloženju poziva na sud navodi da je “gađala zgradu i psovala policajce”.

“Ja sam zajedno sa Jelenom (aktivistkinjom Jelenom Jaćimović) napravila jedan simbolički gest vezano za osuđenog ratnog zločinca i država treba da sudi onima koji to rade (crtaju murale), a ne meni koja ukazujem na takav problem u ovoj zemlji”, rekla je tada Ćorović.

Šta se dogodilo u novembru 2021?

Aida Ćorović je 9. novembra 2021, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, u znak protesta bacila nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću, zbog čega je privedena.

Prethodno je policija zabranila akciju uklanjanja murala koju su najavili nevladini aktivisti, uz obrazloženje da postoji opasnost od fizičkog sukoba pristalica i protivnika najavljenog skupa.

Aida Ćorović je nakon protesta nevladinih organizacija i građana iste večeri puštena na slobodu

Mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda osvanuo je tokom ljeta 2021, mjesec dana nakon što je Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.