Tuga u Banjoj Luci

Ekshumirano tijelo Davida Dragičevića, svoj smiraj će pronaći u Austriji

ekshumacija (5)

Ekshumaciji je prisustvovalo stotinjak građana kao i majka ubijenog mladića Suzana Radanović

Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića, na zahtjev njegovih roditelja Suzane Radanović i Davoda Dragičevića, obavljena je danas na Novom groblju u Banjoj Luci.

Ovaj mladić će 15. marta biti ponovo sahranjen u Austriji, gdje živi njegova majka.

Ekshumaciji i izmještanju njegovog tijela prisustvovali su i brojni građani, noseći Davidove fotografije i transparente na kojima piše “Stidiš li se državo“, “Ovdje ni mrtvi nemaju mira, Putuj Đakac“, “Ovdje je svako dotakao pakao“…

Iz grupe “Pravda za Davida“ su ukazali da je za njih danas najtužniji dan kako je počela njihova borba za istinu i pravdu u ovom slučaju, a koju će, kažu, nastaviti, iako se sada izmješta i njegovo tijelo, nakon što je Banju Luku krajem godine napustio i Davor Dragičević.

Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida”, rekao je da je danas jedan od najtužnijih dana od kako je počela borba za istinu o ubistvu Davida Dragičevića.

“Ovo je tužan dan za porodicu Dragičević, ali i čitav grad i društvo.

Ovo je dan koji nosi snažnu poruku, a to je da ovdje ni mrtvi nemaju mira”, kazao je Perduv.

Naglasio je da je David nakon ubistva blaćen, kao i njegovi roditelji i svi koji su podrška Davidovim roditeljima.

“Ovaj dan je sramota za ovu državu koja je dozvolila da do ovoga dođe i koja nije uradila ništa da se istraga pokrene s mrtve tačke”, kazao je Perduv i dodao da danas odlazi Davidovo tijelo, ali da David ostaje u srcima svih građana.

S uzdignutim pesnicama i uz uzvike “Pravda za Davida“ ispratili su izmještanje Davidovih posmrtnih ostataka, jer njegovi roditelji ne žele da budu u RS.

Beživotno tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta prošle godine na ušču rječice Crkvene u rijeku Vrbas, šest dana nakon njegovog nestanka.

Njegovi roditelji i prijatelji smatraju da je ubijen, zbog čega su se devet mjeseci okupljali u centru Banje Luke, tražeći istinu i pravdu.

Iako se bliži godišnjica od nestanka, odnosno sahrane, istraga još nije otkrila sve detalje stradanja ovog mladića.

Davor Dragičević, otac tragičnog stradalog Davida, danas nije u Banjaluci, a ranije iz Austrije poručio da neće odustati od borbe za istinu.

– Nikada neću odustati od svoje borbe. Sinu sam dao obećanje da će se sve saznati i stojim iza toga. Biće oko za oko, zub za zub – kaže Davor.