Reinhard Priebe

Ekspert EU frustriran stanjem u BiH: Ništa se nije promijenilo za 10 godina

Pribe – okrugli sto sarajevo 1

Eksperti mogu procijeniti situaciju i indicirati načine kako ići naprijed i želimo pomoći, ali na vama je da napravite promjene i donesete korake

Viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Reinhard Priebe se obratio javnosti povodom Izvještaja o stanju u pravosuđu u BiH kazavši da je “frustriran zbog manjka progresa jer nailazi na stvari slične kao i prije 15 godina”. Priebe boravi u BiH povodom učešća na konferenciji “Pravo na pravdu” koja se održava u glavnom gradu BiH.

“Ovo je idealna prilika za sve vas da date ulaznu informaciju za naš izvještaj i doprinesete izvještaju. U našoj grupi se radujemo današnjoj diskusiji i kongresu. U pripremi izvještaja imali smo mnoge sastanke i pročitali smo mnogo dokumenata i to ćemo nastaviti i dalje”, kazao je Priebe na početku obraćanja.

Istakao je da će podijeliti samo nekoliko utisaka do kojih je došao prilikom godina rada na Izvještaju o stanju u pravosuđu u BiH.

“Samo da podijelim par utisaka koji će biti u izvještaju; bez sumnje, Komisija je to rekla u mišljenju da postoje ozbiljni problemi kada je riječ o vladavini zakona u BiH”, kazao je Priebe.

“Trebaćemo odlučnost sudija, tužioca i neophodan nam je angažman NVO sektora i javnosti. Politička volja i dalje nedostaje uprkos dobrim naporima da se stvari promjene. Vladavina zakona nije primarno vezana za ispunjavanje zadataka u pristupnom procesu, to je siguran okvir za građane i njihovu dobrobit da naprave prosperitetnu budućnost za obitelji unutar svoje zemlje. Mnogi mladi ljudi napuštaju ovu zemlju, ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i manjka pravne sigurnosti i oni vide probleme u funkcionisanju zakona u BiH”, dodao je.

Kazao je da je frustriran zbog manjka progresa, jer se vratio u BiH nakon više od deset godina i mnoge impresije koje je zatekao su vrlo slične kao i one iz ranih 2000. godina.

“Još jedan utisak koji je pomenut u Izvještaju, kada sam se vratio u ovu zemlju nakon više od deset godina i moram priznati vrlo sam frustriran zbog manjka progresa. Zbog izgubljenog vremena, mnoge impresije koje čitam sada su identične sa zaključcima koje su moje kolege napisale ranih 2000. godina. Zato vas molim da govorite danas, podijelite s nama mišljenje i sugestije kako prevazići probleme. Mi ćemo izvući zaključke, ova debata nije vrijeme i mjesto za pojedinačne slučajeve ali neki pojedinačni slučajevi će nam pomoći da identifikujemo probleme u sistemu”, poručio je Priebe i dodao:

“Eksperti mogu procijeniti situaciju i indicirati načine kako ići naprijed i želimo pomoći, ali na vama je da napravite promjene i donesete korake. Volja da se fokusira na prave probleme može doći samo od vas”.