Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdio andelija

Elektroprivreda BiH će radnicima isplatiti po 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Prosvjed rudara iz cijele BiH nastavlja se i danas
24.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prosvjed rudara iz cijele BiH nastavlja se i danas. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Generalni direktor EPBiH Admir Andelija potvrdio je da je donesena odluka o isplati pomoći radnicima

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine donijela je odluku o isplati novčane pomoći radnicima zaposlenim u ovom javnom preduzeću na ime pomoći zbog rasta inflacije, ali su tom odlukom izuzeti rudari iz rudnika Koncerna EPBiH, potvrđeno nam je u Samostalnom sindikatu radnika rudnika u Federaciji BiH, piše Faktor.

– Usvojena je odluka prema kojoj će radnicima u EPBiH biti isplaćeno 750 KM, a rudari nisu obuhvaćeni – saopćeno je iz Sindikata u kojem su razočarani ovim potezom EPBiH.

S druge strane, generalni direktor EPBiH Admir Andelija potvrdio je da je donesena odluka o isplati pomoći radnicima.

– EPBiH je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH kao što su to uradili BH Telecom, BH Pošta, Željeznice FBiH i mnogi drugi donijela odluku o isplati pomoći radnicima EPBiH, ali u znatno manjem iznosu u odnosu na pobrojane i u odnosu na odluku Vlade (1.080 KM ili manje, op. a.).

Pomoć će biti isplaćena u oktobru uz septembarsku plaću. EPBiH u skladu sa Odlukom Vlade FBiH nije nadležna za donošenje takvih olduka za rudnike jer odluke donose uprave preduzeća, a rudnici imaju svoje uprave – kazao je Andelija.