Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

advokat porodice memić

Feraget: Naredba za vještačenje je upućena na ruke Sebije Izetbegović, a ne sudskih vještaka

ifet feraget fokus db1

Prije tog vještačenja je doktor Kemal Dizdarević i doktorica Sandra Vegar Zubović, dakle njih dvoje su veoma jasno iznijeli mišljenje, a to je da kod Alise Mutap ne postoji potres mozga. To je isto potvrdio pred ovim sudom doktor Hamza Žujo. Ako nema potresa mozga onda nema indikatora amnezije. I to je doktor Kemal Dizdarević i napisao, kazao je Feraget

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine. Danas je saslušana svjedokinja Amina Ruždić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Burne reakcije Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića i advokata Ifeta Ferageta izazvalo je svjedočenje ove tužiteljice koja je u ime postupajućeg tužitelja u ranijem predmetu u slučaju “Memić” vođenim pred kantonalnim pravosudnim institucijama, Merisa Ćate potpisivala određene dokumente i naredbe, a sve po nalogu tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić iako Ruždić nije bila zvanično u tužilačkom timu u tom predmetu.

Advokat Ifet Ferage u izjavi novinarima nakon današnjeg ročišta kazao je da “s aspekta struke, ono što smo čuli od Amine Ruždić ja mislim da je ovo jedan od ključnih dokaza potupnog narušavanja koncepta pravičnog suđenja i zakonitosti postupanja.”

– U više navrata svjedokinja je rekla da se moralo postupiti hitno. Nismo čuli pitanje koji je to datum u odnosu na događaj. Ako vam kažem da su prošla dva mjeseca ili tri mjeseca, onda vas pitam kakvo je to hitno postupanje ili hitno vještačenje nakon tri mjeseca . Ta naredba je upućena na ruke Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, dakle ustanove koja se ne bavi vještačenjem, a nije upućena na ruke sudskih vještaka koji se bave vještačenjem . Prije tog vještačenja je doktor Kemal Dizdarević i doktorica Sandra Vegar Zubović, dakle njih dvoje su veoma jasno iznijeli mišljenje, a to je da kod Alise Mutap ne postoji potres mozga. To je isto potvrdio pred ovim sudom doktor Hamza Žujo. Ako nema potresa mozga onda nema indikatora amnezije. I to je doktor Kemal Dizdarević i napisao. U tom pravcu je trebalo postaviti pitanja Amini Ruždić koja je u to vrijeme radila u Odjelu za privredni kriminal. Dakle, slučaj ubistva vodi tužilac iz Odjela za privredni kriminal Ćato Meris, a pomaže mu iako nije u timu tužiteljica koja se također bavi privrednim kriminalom. A, u nekoliko navrata joj glavna tužiteljica nalaže da zbog navodnog bolovanja Ćato Merisa, a mi znamo da je Ćato Meris slagao da je bio na bolovanju kada je Muriz Memić prvi put dolazio u Tužilaštvu KS, pa je i to trebalo objektivizirati u koliko navrata po dva tri dana u jeku istrage ubistva postupajući tužilac ide na bolovanje i koji je to ekspert Kantonalnog tužilaštva koji bez da postupa u tom predmetu zna sačiniti takvu jednu kompleksnu i komplikovanu naredbu. I pravo bi pitanje bilo jeste li vi sačinili tu naredbu. Ja odgovorno tvrdim da je Amina Ruždić nije mogla sačiniti jer ona nema to stručno znanje, kazao je Feraget.

TUŽIOCI KRIMINALCI SU ZATAŠKAVALI DVA UBISTVA

On je izrazio razočarenje dosadašnjim tokom ovog postupka.

– Ja sam razočaran tokom ovog postupka, njegovom dužinom iz razloga što se to može kvalifikovati kao jedno potpuno, potpuno nehumano postupanje prema porodici. Imate tužiteljicu koja je danas bila svjedok, koja je nakon svjedočenja vještaka Hamze Žuje koji je zasluženo dobio aplauz u sudnici, koja je od postupajućeg sudije tražila da udalji publiku iz sudnice i koja se toliko unijela u ulogu da je možda bilo potrebno i njeno vještačenje provesti. Ono što je potpuno frapantno jeste takvo ponašanje jednog tužioca. I samo ću vam reći na kraju da postoje tužioci u Kantonalnom tužilaštvu, postoje takvi tužitelji iako su izuzeci kojima je glavna tužiteljica isto tako dala nalog da idu da zastupaju optužnicu u predmetu “Memić”, ali koji su hrabro rekli:” Ja ako odem ja ću je povući.” Takvi tužioci nikad nisu došli u sudnicu. Ima ih malo, ali ja očekujem da se oni jave, kao što očekujem da se javi neko iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Jer sve ovo osim što je nezakonito je potpuno neprihvatljivo s nekog ljudskog stanovišta. Sedam godina traje borba porodice Memić i pet godina porodice Dragičević da su niko drugi nego tužioci, kriminalci zataškavali dva očigledna ubistva- rekao je Feraget.

Advokat Ifet Feraget danas je ponovo ukazao na činjenicu da je Tužilaštvo KS tražilo novo vještačenje, bez novih dokaza i okolnosti.

ZBOG ČEGA SU TRAŽENA DODATNA VJEŠTAČENJA?

– U ovom predmetu je provedeno jedno vještačenje od strane uvaženog vještaka, akademika, profesora doktora Abdulaha Kučukalića. Dovoljno sam rekao čim sam naveo njegove titule, koji je utvrdio da Alisa Mutap nema amneziju. Ono što se kao ključno pitanje postavlja jeste zbog čega bez novih dokaza bez novih okolnosti Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Dalida Burzić naređuju uopšte novo vještačenje. Dakle, imate nalaz vještaka da Alisa Mutap nema amneziju. Potres mozga mora biti dijagnoza, dakle to se ne može obaviti magnetnom rezonancom kao što to pitaju advokati, nego mora biti dijagnoza. Ta dijagnoza znači da je osoba gubila svijest. Mi imamo 117 svjedoka da je Alisa Mutap bila svjesna, komunikativna i orijentisana u vremenu u prostoru i u odnosu s drugim ljudima. Nije povraćala, davala je odgovore na sva pitanja, saslušavana je nakon dva dana od Hasana Dupovca u pratnji roditelja, nema nikakvog gubitka svijesti i tako dalje. Dakle, ako imamo jedan nalaz da nema amnezije onda se postavlja pitanje čemu onda dodatno vještačenje. Dalje je važno ako se već obraćate stručnoj ustanovi logično bi bilo da se obratite određenoj osobi koja radi u ustanovi i da se formira tim vještaka. U tom timu vještaka su bili doktorica Sandra Vegar Zubović, uvaženi doktor Kemal Dizdarević i doktorica Jasminka Dželilović, ova prva dva doktora doktor Kemal Dizdarević i doktorica Sandra Vegar Zubović su dali svoje mišljenje i uputili ga direktno kabinetu direktorice KCUS- a u kojem su rekli da kod Alise Mutap nema parametara da bi se moglo govoriti o potresu mozga. Nakon toga Sebija Izetbegović formira treći tim vještaka i tada se pojavljuje Žarko Savić, Jasminka Dželilović i kao treći vještak Azra Alajbegović. I onda oni idu obrnutim redoslijedom od onoga što je u skladu medicinske struke naveo doktor Kemal Dizdarević u svom e-mailu koji je uputio. Oni idu logikom da ako se utvrdi postojanje amnezije onda to znači da je postojao i potres mozga. Međutim, u cijelom spisu ne postoji niti jedan medicinski niti drugi dokaz da je Alisa Mutap imala potres mozga, zaključio je Feraget.