Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EMMAUS osigurao jednomjesečnu pomoć za Narodnu kuhinju Stari Grad

EMMAUS – narodna kuhinja

Domaća nevladina humanitarna organizacija MFS-EMMAUS osigurala je jednomjesečnu pomoć u namirnicama za Narodnu kuhinju Stari grad u Sarajevu u kojoj se na dnevnoj bazi priprema 1.200 obroka za najugroženije kategorije stanovništva.

“Tetka Zilha i njenih 1.200 korisnika su neko ko ne smije biti zaboravljen i ko treba našu stalnu podršku. Emmausova pomoć Narodnoj kuhinji Stari Grad je u vrijednosti preko 14.000 KM, a sastoji se od namirnica koje je tetka Zilha trebovala na osnovu mjesečnih potreba kuhinje. Svaka pozitivna akcija sa sobom nosi i neku poruku, a ovom akcijom željeli smo poručiti da se ‘dobro boljim vraća’. To je ono što nas motiviše da se radi i djeluje za sve kojima je pomoć potrebna”, izjavio je Elmedin Škrebo projekt menadžer u humantiranoj organizaciji MFS-EMMAUS.

EMMAUS - narodna kuhinja2

Ova humanitarna organizacija iz Doboj Istoka na dnevno priprema preko 2 hiljade obroka za preko 700 stalnih korisnika, od kojih je u Prihvatnom centru Emmausa “Duje” 416 korisnika, u Narodnoj kuhinji u Doboju do 300 korisnika, u Internatskom smještaju za djecu Srebrenice 38 korisnika, za djecu u Dnevnim centrima u Zvorniku, itd.

“Osim svojih stalnih korisnika MFS-EMMAUS pomaže povremeno i ishranu korisnika usluga u drugim kuhinjama širom BiH. Do sada je pomoć uručivana Narodnim kuhinjama u Visokom i Gračanici. Donacija Narodnoj kuhinji Stari Grad samo je nastavak ovakvog načina pružanja pomoći javnim kuhinjama. S obzirom na stalno povećanje broja korisnika ovih kuhinja, nadamo se da ćemo moći i više pomoći, što će uveliko ovisiti od donacija dobrih ljudi koji podržavaju aktivnosti i rad MFS-EMMAUS- a”, kazao je Škrebo.

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera.

EMMAUS - narodna kuhinja1

Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku.

MFS – EMMAUS vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija.