Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rekonstrukcija kantonalne vlade

Preokret u SDP-u: Odustali od Spahića, novi ministar zdravstva biće Hasanović

enis hasanović
FOTO: Arhiva
Enis Hasanović (lijevo)

Navodno je Nermin Nikšić, prvi čovjek SDP-a obavijestio stranačke organe da Spahić ne bi trebao biti ministar, pa se pojavio Enis Hasanović

Na današnjoj sjednici Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, koja počinje u 17 sati, bit će potvrđeno imenovanje Enisa Hasanovića, direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS i jedne privatne poliklinike u Sarajevu, za novog ministra zdravstva u Vladi KS, piše “Avaz”.

Podsjetimo, aktuelni ministar zdravstva u KS Haris Vranić tražio je od rukovodstva Kantonalnog odbora SDP-a da ne bude prijedlog za novog/starog ministra, te je predložio Ademira Spahića, predsjednika Upravnog odbora Domova zdravlja KS za tu funkciju.

Spahić je bio prijedlog i predsjednika KO SDP-a Adnana Štete, a imao je podršku i još nekoliko čelnika ove stranke, no, kako piše Avaz, došlo je do promjene.

Aktuelni ministar iznio je prijedlog da ga Spahić zamijeni, a Šteta se složio i rekao da će ga predložiti jer ima sve kompetencije da obavlja tu dužnost.

Spahić je, prema tvrdnjama našeg izvora, imao podršku i ministra kulture i sporta KS Kenana Magode, kao i zastupnika u Skupštini KS Davora Čičića.

No, na sjednici Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo koja je održana prošlog ponedjeljka, osim Spahića, “iskočila” su još dva imena – Enis Hasanović i doktor Sanjin Saračević.

Nikšićeva intervencija?

Navodno je Nermin Nikšić, prvi čovjek SDP-a obavijestio stranačke organe da Spahić ne bi trebao biti ministar zbog intervencije “međunarodnog faktora”.

Potom je formirana tročlana stranačka Komisija u kojoj su bili Šteta, Čičić i Magoda, a koja je trebala razgovarati sa kandidatima. Saračević je, navodno, odmah odustao, a Spahiću je na razgovoru rečeno da se odustalo od njegovog imenovanja i da bi on bio dobar kao zastupnik u Skupštini KS, s obzirom da će Irfan Čengić biti načelnik Općine Stari Grad Sarajevo. Pod uslovom da Vedrana Vikić, koja je na izborima prošle godine bio ispred Spahića, odustane od mandata u Skupštini KS.

Tako da je Enis Hasanović, kojeg nije predložio nijedan općinski odbor SDP-a, ostao jedini kandidat za Vranićevog nasljednika.

Hasanović bi trebao biti potvrđen na današnjoj sjednici KO SDP-a koja počinje u 17 sati.