obavljena klinička ispitivanja

Bosnalijekov “Enkorten” pokazao se djelotvornim u liječenju COVID-19 pacijenata

Lijek je sastavljen od komponenti koje regulišu imunološki sistem te zaustavljaju teške upalne procese u plućima

Univerzalnog lijeka protiv koronavirusa još nema. Ipak, među lijekovima koji se koriste kao dio terapije u liječenju Covid pacijenata je i Bosnalijekov Enkorten. Objavljeni su rezultati kliničkog ispitivanja na 120 pacijenata u kliničkim centrima i bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici i Travniku. Lijek se pokazao djelotvornim i nisu zabilježene nuspojave.

Rezultati istraživanja Bosnalijekovog Enkortena, objavljeni prije dva dana u američkoj online-bazi privatnih i javnih kliničkih studija, koje se provode širom svijeta, vrlo su ohrabrujući. Enkorten je u upotrebi već sedam godina i koristi se za liječenje najčešćeg oblika multipleskleroze, ali se pokazao efikasnim i u liječenju Covid pacijenata.

Kako objašnjava dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike u KCUS-u, lijek bi se trebao davati pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom:

“To su oni koji imaju jasne znakove infekcije, a to je najčešće obostrana upala pluća i zahtijevaju kiseoničku potporu i preko maske sa niskim protocima kisika – nikako da se daje onima koji već potrebuju kisik preko aparata”.

Lijek je sastavljen od komponenti koje regulišu imunološki sistem te zaustavljaju teške upalne procese u plućima.

Nekontrolisane upale organizam dovode u teško stanje, najčešće u drugoj sedmici od pojave prvih simptoma.

“Ovaj lijek smo davali odmah po dolasku onima koji su bili na kisiku i naravno onima koji su pristali sudjelovati. Iz svih dosadašnjih rezultata lijek je obećavajući i ima smisla započeti takvo liječenje jer ima siguran farmakoterapijski profil”, kaže dr. Siniša Skočibušić, infektolog SKB Mostar.

Enkorten je dostupan u apotekama. Bolnice ga nabavljaju za liječenje Covid pacijenata.

Dr. Minela Zekiri-Sivro, infektolog JU Bolnica Travnik, ističe kako će svaki pacijent biti pitan prije nego što mu se uključi ovaj lijek.

Pacijenti koji su obuhvaćeni ispitivanjem bili su podijeljeni u dvije grupe – testnu i kontrolnu. A provođenje studije su odobrile sve regulatorne institucije.

“Ubrzano je ozdravljenje ljudi koji su spadali u srednje teške pacijente, tako da je broj bolničkih dana smanjen za dva dana po pacijentu u odnosu na kontrolnu grupu. I ono što je vrlo važno – svi upalni parametri su rapidno brzo padali u odnosu na kontrolnu grupu”, navodi dr. Aziz Šukalo, direktor Sektora za strateški marketing i podršku tržištima Bosnalijek d.d.

Osim što je djelotvoran, Enkorten u kliničkim ispitivanjima nije izazvao nikakve neželjene efekte. Svi pacijenti su ozdravili.

Lijek se ne smije upotrebljavati van bolničkih ustanova i bez ljekarskog nadzora.