Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istočna interkonekcija

Entitet RS je sve dogovorio sa Srbijom, država BiH treba samo da potpiše?!

Banja Luka: Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja
08.01.2022., Sportska dvorana Borik, Banjaluka, BiH – Svecana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godina njenog postojanja odrzana je u Banja Luci. Akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjedavajuca Predsjednistva BiH Zeljka Cvijanovic, predsjednik Narodne skupstine Srpske Nenad Stevandic, premijer Radovan Viskovic, ministri u Vladi Srpske kao i clanovi Vlade Srbije, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Milan Mojsilovic, predsjednik Skupstine Srbije Vladimir Orlic, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, drustvenog i politickog zivota. Govor je odrzao i srpski glumac Vuk Kostic. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Pozadina ultimatuma Staše Košarca: Međudržavni sporazum koji treba potpisati BiH sve je samo ne međudržavni

Ultimatum SNSD-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskim odnosa BiH Staše Košarca kojim traži usvajanje tzv. nove istočne interkonekcije odnosno gasovoda koji bi povezao isključivo dijelove RS-a sa Srbijom, inače će blokirati projekte za FBiH, dolazi u apsolutnom cajtnotu.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, predstavnici entiteta RS i Srbije odnosno entitetskog preduzeća „Gas -RES“ Banja Luka i državnog JP „Srbijagas“ još 16. marta 2021. potpisali su ugovor o izgradnji tzv. nove istočne interkonekcije odnosno gasovoda koji bi povezao Srbiju isključivo s područjem RS-a. Ali ni milimetra se nisu pomakli jer se ovaj ugovor ne može realizovati ako država za njega ne da zeleno svjetlo.

Stoga je nužno da Vijeće ministara BiH, a potom i Predsjedništvo BiH usvoje međudržavni sporazum kojeg je sročilo ministarstvo Staše Košarca a koji je u proceduri još lani.

Podsjetimo, Fokus.ba objavio je još u julu prošle godine detalje nacrta ovog sporazuma. U njemu se navodi da je on od visokog prioriteta za Republiku Srpsku budući da je izgradnja tog gasovoda predviđena na relaciji Srbija-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad (Bosanski Novi), dakle povezuje isključivo gradove na području RS-a sa Srbijom.

Iako država BiH treba dati zeleno svjetlo, ukoliko se analizira ovaj dokument doći se do zaključka da se de fact0 ne radi ni o kakvom međudržavnom sporazumu budući da u njemu stoji da je od visokog prioriteta (samo) za Republiku Srpsku. O tome govore i dijelovi nacrta sporazuma koje govore o tome da vlasništvo nad gasnom mrežom neće imati BiH, već Republika Srpska!

Također, da se radi o strateškom projektu nisu odlučili državni organi Bosne i Hercegovine već Vlada RS-a na sjednici 30. maja 2019. godine.