Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvostepena presuda

Enver Bijedić oslobođen optužbi za zlopotrebu položaja

enver bijedic

Sud je ocijenio da krivično djelo za koje se optuženi tereti nije krivično djelo, odnosno da nisu ostvarena zakonska obilježja krivičnog djela

Opštinski sud u Tuzli prvostepenom presudom oslobodio je krivice Envera Bijedića, predsjednika stranke Socijaldemokrate BiH i bivšeg direktora JU Direkcije za izgradnju Tuzla, optuženog za zloupotrebu položaja.

Sud je ocijenio da krivično djelo za koje se optuženi tereti nije krivično djelo, odnosno da nisu ostvarena zakonska obilježja krivičnog djela.

“U konkretnoj krivičnoj stvari činjenični opis krivičnog djela – Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, ne sadrži činjenice i okolnosti koje čine zakonska obilježja krivičnog djela, kao i one od kojih zavisi primjena određene odredbe krivičnog zakona, zbog čega je sud optuženog oslobodio od optužbe”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, Bijedić se teretio da je u periodu od 2006. godine do 2011. godine, obavljajući poslove direktora JU Direkcija za izgradnju, protivpravno koristio sredstva sredstva uplaćena od strane kupaca stanova. Zbog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja tih sredstava stambeno poslovni objekat “15 maj” u Tuzli nije predat kupcima na korištenje.

Na presudu postoji pravo žalbe u roku od 15 dana.