Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EP usvojio rezoluciju o međunarodnoj istrazi o ubistvu Khashoggija

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o pokretanju međunarodne istrage o ubistvu novinara Jamala Khashoggija i uvođenju sankcija saudijskim zvaničnicima čija se umiješanost u ubistvo dokaže.

Na prijedlog sedam političkih grupa, Evropski parlament je na današnjoj sjednici usvojio rezoluciju kojom se osuđuje ubistvo novinara Khashoggija u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu i poziva na međunarodnu istragu, javlja agencija Anadolija.

Prijedlog je usvojen sa 325 glasova za i jednim glasom protiv.

U rezoluciji se navodi kako se ubistvo Khashoggija snažno osuđuje te se pozivaju saudijske vlasti da otkriju gdje se nalazi tijelo ubijenog.

Također se navodi kako kidnapovanje i likvidacija bez suđenja predstavljaju zločin protiv čovječnosti.

EP poziva na pokretanje nezavisne međunarodne istrage o Khashoggijevom ubistvu kako bi se odgovorni adekvatno kaznili.

Usvojenom rezolucijom se poziva na nastavak istrage koju vodi zajednička tursko-saudijska grupa, a zvanični Rijad se poziva da potpuno sarađuje s turskim institucijama.

Parlament je pozvao da se spreme i sankcije za saudijske službenike i zvaničnike čija umiješanost u ubistvo se dokaže tokom istražnog postupka.

Ističući da sankcije mogu biti u vidu zabrane viza i zamrzavanja imovine tih lica, Evropski parlament je naveo da se po otkrivanju svih detalja Saudijskoj Arabiji trebaju uvesti i sankcije zbog kršenja ljudskih prava.

U usvojenom aktu se još napominje da se sankcije trebaju uvesti svima u lancu odgovornosti od izvršilaca do onih koji su planirali i naredili ubistvo.

U rezoluciji se navodi i da takvo ubistvo nije moglo biti izvedeno bez znanja ili naredbe saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Evropski parlament je pozvao Evropsku komisiju da zauzme jedinstven stav o zabrani prodaje oružja Saudijskoj Arabiji koja će uključivati sve članice Evropske unije.

Parlament je izrazio zabrnutost da je i ubistvo Khashoggija jedan u nizu događaja zbog kojih su saudijske vlasti već godinama na meti kritika te je zvanični Rijad pozvan da napravi iskorake u pravcu poštivanja ljudskih prava.

Upućen je i apel Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava da na sjednici 5. novembra u Ženevi raspravlja o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i revidira članstvo te zemlje u Vijeću.