Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemija morbila u Beogradu, u BiH 6.000 oboljelih

vakcina

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Ivana Begović Lazarević izjavila je danas da je objavljena epidemija morbila na teritoriji Beograda.

S obzirom da je posljednji slučaj oboljevanja registriran još u drugoj polovini aprila, jučer su se stekli uvjeti da se “navrši dupla inkubacija od posljednjeg registrovanog slučaja” i da se obavi epidemija, rekla je Begović Lazarević.

Begović Lazarević je u Jutarnjem programu TV Pink podsjetila da je u decembru prošle godine prijavljena epidemija morbila i da je od 28.oktobra, zaključno sa 24. aprilom, dijagnoza morbila potvrđena kod 92 oboljele osobe.

Ona je ukazala na pad u obuhvatu vakcine, odnosno broja djece koja bi trebalo da budu vakcinisana, a to su djeca sa navršenih 12 mjeseci života, tačnije u uzrastu od 12 do 15 mjeseci i mališani u sedmoj godini života.

Taj obuhvat je nezadovoljavajući, jer u posljednjih pet godina nije dostigao 95 posto, a u 2014. godini je čak iznosio 80 posto, istakla je Begović Lazarević.

Ona je podsjetila da je bila velika epidemija morbila u neposrednom okruženju u BiH, gdje je registrovano više od 6.000 oboljelih tokom prošle godine.

Begović Lazarević je naglasila da je riječ o vakcini koja je sigurna, efikasna i jeftina, da djeca treba da je prime i da nije dokazana nikakva uzročna povezanost između nje i pojave autizma.