Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemije gripe u FBiH još nema

gripa

Iako je nadzor nad gripom započeo u oktobru prošle godine, kada obično počinje sezona ove zarazne bolesti, u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek se nije razvila prava epidemija gripe, a nizak nivo zaraženih se bilježio sve do početka 2016. godine, kada je stopa posjeta zbog oboljenja sličnih gripi porasla gotovo dvostruko u odnosu na kraj prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U prvoj sedmici januara, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH ukupno je prijavljeno 1.068 oboljelih od bolesti slične gripi što je gotovo dvostruko više nego sedmicu ranije, potvrdila je za AA epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Mirsada Mulaomerović.

“Oboljenja slična gripi prijavilo je šest od deset kantona u Federaciji BiH. Oboljevaju svi, najčešće djeca školske dobi i mlađa. Iz uzorka poslatog iz sentinela, Laboratorij KCU Sarajevo je registrirao virus gripe tip A (H1N1) pdm09 i tip B“, kazala je Mulaomerović podsjetivši da je u istoj nedjelji prošle godine registrirano 1.297 slučajeva.

Istakavši da tačno vrijeme i trajanje sezone gripe varira, Mulaomerović je kazala da se najveća aktivnost registrira u periodu decembar-februar, a da može trajati i do maja mjeseca.

Upozorava da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi: povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

“Inkubacija traje kratko, nekada i manje od 24 sata. Bolesnik je zarazan dan prije pojave simptoma, i 5-7 dana nakon pojave simptoma. Kod nekih ljudi, posebno djece i osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, zaraznost traje i više”, ističe Mulaomerović.

Savjetuje da se ljekaru treba obratiti samo ako temperatura traje duže od četiri-pet dana, ako postoji poremećaj disanja ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv, te pojavi povišena temperatura ponovo, nakon poboljšanja stanja.

“Antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest. Antivirusne lijekove treba koristiti samo po preporuci liječnika. Preporučuju se topli, bezalkoholni napici, kako bi se nadoknadila tečnost. Kapi za nos, ukoliko je zapušen, sredstva za snižavanje temperature, tuširanje mlakom vodom i pastile za grlo ublažavaju simptome bolesti”, ističe Mulaomerović

Napominje da je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija i da se ona može provoditi sve dok virus gripe cirkulira.

Objašnjavajući mjere zaštite koje se najčešće svode na održavanje higijene ruku i okoline, doktorica Mulaomerović naglašava kako treba izbjegavati gužve i zatvorene prostore, a da u međusobnoj komunikaciji treba postojati distanca od jednog metra.