Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Respiratorna sezona

Epidemiolog Aida Pitić: Samo jedna preventiva koja sigurno štiti od četiri tipa virusa

aida pitic (1)

Treba izbjegavati i susrete sa osobama koje imaju respiratorne infekcije, dakle, koje kišu, kašlju i imaju visoku temperaturu, a ako smo bolesni, ne trebamo ići na posao kako bolest ne bismo prenijeli na druge

U Kantonu Sarajevo (KS) od oktobra prošle do 6. januara ove godine evidentirano je više od 33.000 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, a više od 4.600 oboljelih od bolesti sličnih gripi.

Od početka godine u Republici Srpskoj (RS) zabilježena su tri smrtna slučaja, a u Federaciji BiH jedan, kazala je za Anadolu Agency (AA) doktor specijalista epidemiolog u Zavoda za javno zdravstvo KS-a Aida Pitić.

“Što se tiče trenutne situacije u Kantonu Sarajevo, vezano za respiratorne infekcije i gripu, razloga za veliku zabrinutost nema. Naravno, uvijek je potreban oprez. Potrebno je preventivno djelovati, izbjegavati velike skupove ljudi, zatvorene prostorije, pridržavatI se higijene”, savjeti su doktorice Pitić.

Prema njenim riječima, treba izbjegavati i susrete sa osobama koje imaju respiratorne infekcije, dakle, koje kišu, kašlju i imaju visoku temperaturu.

“Ukoliko smo bolesni, ne trebamo ići na posao, jer bolest možemo prenijeti na druge”, kazala je Pitić.

Što se tiče gripe, u Mikrobiološkoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu svakodnevno se rade analize uzoraka koje se šalju sa klinika i iz ambulanti pri domovima zdravlja.

“Do sada je utvrđen uobičajni broj izolovanih virusa AH1 i AH3 i on ne odstupa u odnosu na izolovane viruse u Evropi. Mi, za sada, smo u istom rasponu prijavljivanja zaraznih bolesti, odnosno respiratornih infekcija i gripe, kao i godinu ranije. Dakle, velike zabrinutosti nema”, pojasnila je Pitić.

Svako, istakla je, mora voditi računa o samozaštiti.

“Respiratorna sezona se računa od 40. sedmice tekuće do 20. naredne godine. Što se tiče broja prijavljenih slučaja, on je isti kao i prošle godine. Što se tiče prijavljenih smrtnih slučajeva, u RS-u su tri, a u Federaciji BiH je jedan. Smrtni slučajevi su zabilježeni u periodu od 1. januara 2019, ali moram reći da su to osobe u trećem životnom dobu sa povećanim brojem dodatnih bolesti, hroničnim bolestima koje su ranije imali i uglavnom nisu bili vakcinisani”, poručila je Pitić.

Smatra da je vakcina jedina preventiva koja je preporučena i koja sigurno štiti od četiri tipa virusa.

“Za sljedeću sezonu preporuka je obavezna vakcinacija”, dodala je Pitić.