BiH

Andrea Jurić

Epidemiološka situacija stabilna, problemi se očekuju za 15-ak dana

21/07/2021

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, kazala je kako se stanje, barem zasad, neće mijenjati

Epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkom kantonu je stabilna, ali bi se stanje moglo promijeniti u narednih 15-ak dana, izjavila je za Fenu direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZKH dr. Andrea Jurić.

Najavila je i sjednicu kantonalnog Štaba civilne zaštite koja će se održati sutra, a na kojoj će se analizirati trenutno stanje.

– U četvrtak je sjednica Štaba na kojoj ćemo dogovoriti strategiju. Što se tiče epidemiološke situacije za sada je sve u redu. Imali smo jučer dva slučaja zaraze koronavirusom i to je više nego što je uobičajeno u posljednje vrijeme, a radi se o jednoj poridici. Sada je stanje stabilno, ali smo u iščekivanju problema u narednih petnaest dana – kazala je Jurić.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, kazala je kako se stanje, barem zasad, neće mijenjati.

– Za sada neće biti pooštravanja mjera. Međutim, bit će razmatrane mjere koje će se eventualno uvesti prve kada dođe do problema, odnosno do pogoršanja epidemiološke situacije. Očekujemo da će se to dogoditi do kraja avgusta – istaknula je.

Osvrnula se i na serum protiv zmijskog ugriza, koji nedostaje u čitavoj FBiH.

– Što se tiče antiviperinog seruma, federalni Zavod za javno zdravstvo je zatražio da ga kantonalni zavodi izvijeste o svojim potrebama. Mi smo to i učinili, no nemamo nikakvih povratnih informacija o eventualnoj isporuci. Po neslužbenim informacijama, trenutno su toku pregovori s Torlakom ali, ponavljam, to nije službena informacija – naglasila je Jurić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.