Vuše od 1.000 odustalo

U TK izražen problem odustajanja od vakcinacije, šta kaže struka?

vakcinacija

Svaka vakcina je dobra i svaka će vas zaštititi od teškog oblika bolesti i hospitalizacije ili eventualno smrtnog ishoda”, dodaje Brkić – Džambić

Problem u vakcinaciji u BIH je nedovoljno pristiglih doza vakcina, ali i nezainteresovanost za vakcinisanje. Ekipa Federalne televizije je provjerila kako to izgleda u Tuzlanskom kantonu.

Za najmnogoljudniji kanton u državi, 20 hiljada vakcinisanih građana je izuzetno nizak odziv na vakcinisanje. Problem predstavljaju i građani koji žele birati kojom će se vakcinom zaštititi.

“Najviše je bilo među prosvjetnim radnicima, dakle ja imam podatak od ranije da je to preko 1090 lica koja su odbila da se vakcinišu ovom vakcinom”, rekla je Jasmina Brkić-Džambić, eidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

Struka poručuje da je to pogrešno i da je najbolja vakcina ona koja je trenutno dostupna.

“Svaka vakcina je dobra i svaka će vas zaštititi od teškog oblika bolesti i hospitalizacije ili eventualno smrtnog ishoda”, dodaje Brkić – Džambić.

U zdravstvenim ustanovama nailaze na prepreke kada pozivaju prioritetne grupe da se vakcinišu. Naročito stariji građani propuštaju priliku, a nisu dovoljno educirani ni mlađi.

“Kolika je zaista prihvatljivost vakcinacije kod mladih ljudi, da li su željni da se vakcinišu i tu se mora dosta raditi”, ističe prof. dr. Nijaz Tihić, specijalista za mikrobiologiju i parazitologiju UKC Tuzla.

Zbog otežane nabavke vakcina još jednom se apelira na građane da ne biraju vakcinu koju će uzeti. Na području ovog kantona su 22 osobe trenutno zaražene koronom, a četvoro je na bolničkom liječenju.