Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Epidemiološka situacija stagnira, postepeno ukidanje mjera nakon 1. maja

juka (1)

Juka je napomenuo da se već nekoliko dana bilježi stagnacija i blagi pad, odnosno manje od pet oboljelih

Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona stagnira i već nekoliko dana broj registrovanih slučajeva pozitivnih na virus korona je manji od pet, a ukoliko ovakva situacija bude nastavljena, ublažavanje restriktivnih mjera može se očekivati nakon 1. maja, rekao je savjetnik predsjednika kantonalne Vlade Darko Juka.

“Restriktivne mjere uvedene su zbog očuvanja zdravlja i života stanovništva i nekontrlisanog širenja virusa, odnosno kako se zdravstveni sistem ne bi opteretio tako da ne može odgovoriti situaciji”, rekao je Juka.

Juka je napomenuo da se već nekoliko dana bilježi stagnacija i blagi pad, odnosno manje od pet oboljelih.

“Na koordinaciji kantonalne Vlade i Kriznog štaba donesen je zaključak da, ako se nastavi ovaj trend stagnacije i pada, uskoro možemo očekivati ublažavanje mjera, nakon 1. maja”, poručio je Juka.

On je napomenuo da, nažalost, nije gotovo sa pandemijom, ali da se vidi svjetlo na kraju tunela.

“Ublažavanje mjera neće biti naglo, već postupno”, naglasio je Juka.

Juka je naveo da je od strane federalnog Ministarstva zdravstva revidirana odluka o karantinu osoba koje su imale sumnjive kontakte, te se preporučuje da to bude četrnaestodnevni karantin i da se nakon toga sprovodi testiranje.

Specijalista infektolog sa Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Siniša Skočibućić rekao je da je u kovid-bolnici u tom gradu hospitalizovano 20 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru i u izrazito teškom stanju.

“Za sada uspješno odolijevamo svim poteškoćama i nastojimo da svi bolesnici budu zbrinuti na adekvatan način”, naveo je Skočibušić.