BiH

KS

Obilježena tužna godišnjica stradanja šest beba iz Dječijeg doma “Bjelave”

22/04/2020

Agić je kazala da svako ljudsko biće ostane nijemo na ovom mjestu i da je gotovo nemoguće pronaći adekvatne riječi koje bi mogle biti izgovorene ovdje

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju “Vlakovo”, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu “Bjelave”, čime je obilježena 13. godišnjica njihove tragične smrti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma “Bjelave” Medina Bostandžija, Al'dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece tada teže i lakše povrijeđeno.

Cvijeće su položili predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić, te predstavnici KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo i KJKP “Pokop”.

Agić je kazala da svako ljudsko biće ostane nijemo na ovom mjestu i da je gotovo nemoguće pronaći adekvatne riječi koje bi mogle biti izgovorene ovdje.

Rekla je da je ovo mjesto opomena svima nama da moramo neprekidno brinuti o sigurnosti djece, jer se ovakve tragedije ne smiju desiti nigdje i nikada više.

Poručila je da su djeca, kao najranjivija kategorija našeg društva, u vrhu prioriteta djelovanja ovog Ministarstva, posebno djeca bez roditeljskog staranja.

Također je izjavila da se s posebnom pažnjom prati situacija i poduzimaju mjere zaštite u ustanovama socijalne zaštite i drugim ustanovama u Kantonu čiji su štićenici djeca, zbog pandemije koronavirusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.