BiH

Aida Pilav

Epidemiološka situacija u Sarajevu se mijenja, ali nema aktivnih žarišta

29/06/2020

Ističe da se epidemiološka situacija definitivno mijenja, te da u Kantonu Sarajevo nema detektovanih aktivnih epidemioloških žarišta

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prof. dr. Aida Pilav, nakon promjene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je trenutno 265 osoba zaraženih koronavirusom u KS.

– To znači da je došlo do porasta broja zaraženih. Nakon popuštanja mjera očekivali smo da će doći do povećanja broja novooboljelih. Sada smo ponovo u fazi pooštravanja mjera, a od jučer je na snagu stupila provremena zabrana posjećivanja socijalnim ustanovama, staračkim domovima, ugostiteljskim objektima je skraćeno radno vrijeme, a maske je obavezno nositi u zatvorenim prostorima – kazala je Pilav.

Ističe da se epidemiološka situacija definitivno mijenja, te da u Kantonu Sarajevo nema detektovanih aktivnih epidemioloških žarišta, kao i da su najveću brigu u prethodnom periodu izazvali zaraženi štićenici Gerontološkog centra.

Trenutno je na KCUS-u hospitalizirana 21, a otpušteno pet osoba. Radi se o osobama srednje životne dobi sa srednje teškom kliničkom slikom. Uglavnom se radi o upalama pluća. Smrtnih slučajeva u KS nije bilo od aprila.

– Sve veći broj zaraženih osoba je srednje životne dobi. To je populacija na koju posebno apelujemo da nose ličnu zaštitu i održava distancu, te higijenu ruku i prostora u kojem se nalaze – istaknula je Pilav.

Dodala je da su neodgovorni pojedinci sa simptomima zaraze koronavirusom išli na radna mjesta i zarazili radne kolege, zbog čega je poslodavcima upućen niz preporuka kako se ponašati u takvim situacijama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.