Globus

dobre vijesti

Božinović: Ukidamo mjere za državljane BiH koji dolaze u Hrvatsku

29/06/2020
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

EU će vjerovatno izaći s preporukama, danas su u toku ti razgovori

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obvezne dvosedmične samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, a odluka bi, kako je rekao, trebala biti donesena već sutra. Izbori su, podsjetimo, u nedjelju.

“U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerovatno izaći s preporukama, danas su u toku ti razgovori. Vjerovatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u RH na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obavezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra”, rekao je Božinović.

Po svemu sudeći građani BiH će ovog ljeta ipak moći do lijepog Jadrana…

Poželjeli more? 😉 Dobro jutro iz Baške Vode 😎

Gepostet von Fokus.ba am Dienstag, 11. Juni 2019

Komentirao je i postupak Ustavnog suda kojim će se preispitivati jesu li odluke Štaba bile u skladu s Ustavom.

“Vlada je više puta rekla da su naše odluke u skladu s Ustavom i zakonom. Odgovarali smo na upite, odgovarat ćemo i dalje. Donijeli smo zakon da bi Štab mogao biti čim prije u funkciji i kako bismo počeli donositi odluke za prvi nalet koronavirusa, prošao je sve klubove i saborsku proceduru. Sabor je u ekspresnoj proceduri ovlastio Štab za donošenje odluka za koronakrizu”, kaže Božinović.

Tvrdi da su sve odluke bile donesene na temelju struke.

“Rezultati su posljedica toga što su sve odluke donesene na temelju struke. Što se Štaba tiče, svaku odluku je donijela struka, a iza kritika nisam vidio da stoje epidemiolozi, čak ni oni koji su članovi SDP-a”, kazao je.

Komentirao je i veći broj oboljelih u Hrvatskoj i eventualne nove mjere.

“Više-manje su se sve zemlje otvorile. Gasit ćemo žarišta gdje se pojave, ali ako imamo lokalna žarišta ne znači da se mjere trebaju primjenjivati na području cijele zemlje. Cilj je da se donose izbalansirane mjere, vjerujem da ćemo opet pokazati da smo među najboljima. Ovo nije švedski model, drastične su razlike u rezultatima između Hrvatske i Švedske. Nema podataka da postoje teže kliničke slike, niti je iko na respiratoru u Hrvatskoj”, rekao je Božinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.