BiH

Krizni štab

Epidemiološka situacija u ZDK nepovoljna: “Za novogodišnje praznike restriktivniji pristup”

08/12/2021

- Svako ima pravo da se ne boji posljedica bolesti, ali niko nema pravo biti neodgovoran i ugroziti drugog, jer svako od nas potencijalno može biti izvor infekcije - rekao je Huseinagić.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ) zaključio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna imajući u vidu visoke vrijednosti indikatora i procjene rizika daljeg širenja virusa COVID-19.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), koju je razmatrao KŠ, u prethodnoj sedmici potvrđeno je 553 novih slučajeva zaraze ili prosječno 83 dnevno, što je manje nego sedmicu ranije, ali je zabilježen rast broja pacijenata hospitaliziranih u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj – saopćeno je iz Press službe ZDK.

Direktor INZ-a i zamjenik predsjednika KŠ Senad Huseinagić je rekao da se ovaj kanton, prema epidemiološkim parametrima i metodologiji Federalnog zavoda za javno zdravstvo, nalazi u četvrtom, najvišem nivou prijenosa virusa.

Naglasio je da je pad broja oboljelih usporen, a u nekim kantonima se bilježi porast, „tako da ne možemo govoriti o završetku ovog vala i vjerovatno možemo očekivati novi porast oboljelih“.

– To je posebno važno posmatrati s aspekta predstojećih blagdana i novogodišnjih praznika te zimskog raspusta, a prošle godine je upravo to bio okidač koji je značajno povećao broj oboljelih i doveo do trećeg vala pandemije – rekao je Huseinagić.

Pozvao je građane da maksimalno provode higijenske mjere kako bi se smanjila cirkulacija virusa u životnoj sredini, najavivši da će se KŠ u narednom periodu, kada se očekuje i dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva, znatno restriktivnije odnositi prema svim zahtjevima za organiziranje bilo kakvih skupova koji bi mogli predstavljati veći epidemiološki rizik, saopćeno je iz Press službe ZDK.

– Bolnički kapaciteti su popunjeni i svaki značajniji porast broja oboljelih bi otežao uslove za liječenje, a time i ugrozio života ljudi. Moramo biti socijalno odgovorni i odgovorni prema svom okruženju. Svako ima pravo da se ne boji posljedica bolesti, ali niko nema pravo biti neodgovoran i ugroziti drugog, jer svako od nas potencijalno može biti izvor infekcije – rekao je Huseinagić.

Naveo je da je niska stopa vakcinisanosti stanovništva jedan od najvećih problema, jer u okolnostima kada je vakcinisano tek oko 30 posto odraslog stanovništva u ovom kantonu nije moguće očekivati popuštanje epidemioloških mjera.

– Samo povećanim obuhvatom vakcinacije možemo ići ka ukidanju ili ublažavanju mjera te normalizaciji života. Sa niskom stopom vakcinacije to nije moguće i najvjerovatnije ćemo zbog toga za novogodišnje praznike morati primjeniti restriktivniji pristup – rekao je Huseinagić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.