Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdić, Trako, Hušidić i Keserović osuđeni za pridruživanje i saradnju s ISIL-om

Midhat Trako

Sud Bosne i Hercegovine danas je saopćio da je optuženi Husein Erdić osuđen na 3 godine i 6 mjeseci, Midhat Trako na godinu i 6 mjeseci, a Nevad Hušidić i Merim Keserović na godinu zatvora za pridruživanje i saradnju s ISIL-om, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Husein Erdić i drugi, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupcije Suda BiH donio je i javno objavio presudu kojom su optuženi Husein Erdić, Midhat Trako, Nevad Hušidić i Merim Keserović proglašeni krivim za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Sud je optuženom Huseinu Erdiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci, optuženom Midhatu Traki kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci, a Nevadu Hušidiću i Merimu Keseroviću kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Optuženi Husein Erdić je proglašen krivim zato što je, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, organizovao i rukovodio odlaskom dva bosanskohercegovačka državljana i to optuženih Nevada Hušidića i Merima Keserovića u cilju njihovog protuzakonitog pridruživanju terorističkoj organizaciji ISIS u takozvanoj Islamskoj državi na području Sirije i Iraka, a koja je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a od 30. maja 2013. godine proglašena terorističkom organizacijom, a što su optuženi i pokušali učiniti dana 17. februara 2015. godine, nakon čega su na aerodromu Sarajevo lišeni slobode.

Optuženi Midhat Trako je proglašen krivim što je po prethodnom dogovoru s Huseinom Erdićem dao potrebna novčana sredstava optuženim Keseroviću i Hušidiću za kupovinu avionskih karata, te na taj način preduzimao radnje koje su imale za cilj odlazak optuženih na strano ratište.