Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

General John Campbell: Slučajno smo bombardovali bolnicu u Kunduzu

John Campbell general

Napad na bolnicu međunarodne humanitarne organizacije “Ljekari bez granica” u afganistanskom gradu Kunduzu bio je “slučajan”, izjavio je danas u Pentagonu zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Campbell, javlja Anadolu Agency (AA).

Bombardovanje objekta, prema riječima Campbella, uslijedilo je nakon što su afganistanske snage u pomoć pozvale američke vojne jedinice.

Posljednji incident privukao je međunarodnu pažnju, budući da su u napadu na bolnicu poginule 22 osobe, među kojima ljekari koji su pomagali civilima u gradu zahvaćenom sukobima. Nakon ovog napada, organizacija “Ljekari bez granica” povukla je preostalo osoblje iz grada.

“Sada znamo da su nas afganistanske snage obavijestile 3. oktobra da na njih pucaju neprijateljske jedinice nakon čega su zatražili našu pomoć. Zračni udar namjeravao je eliminisati talibanske snage, a stradanje civila je bilo slučajno”, kazao je Campbell.

Iz organizacije “Ljekari bez granica” danas su kazali kako je riječ o napadu koji se karakteriše kao “ratni zločin”.

Američki ministar odbrane Ash Carter ranije je obećao punu istragu o tome je li američka vojska bila uključena u napad na bolnicu te kazao kako će trebati vremena za prikupljanje informacija.