Erdogan o kreditnoj liniji: Cilj je povećati broj zaposlenih u BiH

BiH

Erdogan na predstavljanju nove turske kreditne linije
Kao Turska, želimo više direktnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu (BiH), jer smatramo da sadašnje stanje nije dovoljno, a time želimo potaknuti i lokalne ulagače u BiH da energičnije pristupe razvoju BiH, rekao je Recep Tayyp Erdogan, predsjednik Republike Turske prilikom predstavljanja nove linije kreditnog ugovora između ZiraatBanke i korisnika iz BiH.
Turski predsjednik istaknuo je da je želja Turske da se ojača ekonomija BiH kroz povećavanje zapošljavanja, jer će se na taj način stvoriti bolji uvjeti za napredak. Najavio je i da će Turska ojačati odnose sa BiH u segmentu prisustva prozivoda iz BiH na tržištu Turske te naglasio da postoje brojni aspekti za saradnju u tim oblastima.
[pull_quote_left]Ivanić je pozvao Tursku da nastavi aktivnosti na podržavanju privrednog razvoja BiH. Zamolio je zvanične organe Republike Turske da osim kredita i dalje učestvuju u BiH kroz donatorska sredstva, kao što je TIKA, za koju je naglasio kako je u proteklim godinama realizirala 700 projekata vrijednih oko 300 miliona KM[/pull_quote_left]”Želimo potcrtati da napori koji se čine u mjeri privrednog razvoja i zapošljavanja jesu ključni parametar ocjene da je BiH na pravom putu”, zaključio je Erdogan.On je naglasio da je Turska u posljednjih 12 godina primijenila ekonomski princip razvoja upravo na unapređenju privrednog rasta i zapošljavanja, koji su preduvjet razvoja. Istakao je da je tako BDP Turske povećan na 570 milijardi dolara te da se izvoz sa 36 milijardi povećao na 58 milijardi dolara.

“Ono što je također važno jeste osigurati stabilnost unutar granica zemlje, jer na taj način je moguće uspostaviti efikasan mehanizam razvoja. U Turskoj smo uspjeli uspostaviti privredni rast i razvoj uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je zahvatila cijeli svijet”, kazao je Erdogan.

Naveo je da je ključni element za to proces povećavanja nivoa zapošljavanja te je stoga upravo i jedan od ciljeva kreditne linije u BiH povećanje stepena zapošljavanja, što otvara perspektivu razvoja BiH.

Erdogan na predstavljanju nove turske kreditne linije

Erdogan je kazao da je zahvaljujući projektima ZiraatBank do sada osigurano 6.000 novih radnih mjesta te da će potrebe BiH biti dodatno zadovoljene novom kreditnom linijom za mala i srednja preduzeća u iznosu od 50 miliona eura unutar kojeg će se finansirati brojni projekti razvoja.

Istakao je kako je prvi set potpisanih ugovora u iznosu od devet miliona eura onaj koji će koristiti 2.000 pravnih i fizičkih osoba u BiH.

“Ne pravimo nikakvu razliku među nacijama u smislu korisnika kredita. Kada bi bilo te razlike, to bi bilo protiv naših principa. Turska će u svakoj oblasti nastaviti da pruža pomoć BiH, a drago nam je i sretni smo što se osjete pozitivne razvojne šanse također u oblasti evropskih integracija. BiH može računati na podršku Turske i taj put je svakako pozitivna strana”, zaključio je turski predsjednik, koji danas boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH.

Erdogan je naglasio da je tokom posjete institucijama BiH, počevši od Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, uvidio da kod političara postoji dijalog, solidarnost, te da će uz pomoć vladavine sloge, solidarnosti i jedinstva doći do sigurnog napretka BiH.

Najavio je da će u BiH i na Balkanu biti otvorena nova zgrada ZiraatBank BH, koja će voditi sve poslove, što jasno daje do znajanja koliki značaj Turska pridaje BiH.

[pull_quote_right]Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zahvalnost što je Turska donijela odluku o formiranju fonda koji će pomoći malim i srednjim preduzećima u BiH te dodao da će početni iznos od 100 miliona eura uz osiguravanje dodatnih 50 miliona eura biti veoma važan za BiH “s nadom da ćemo znati iskoristiti ta sredstva”[/pull_quote_right]

Istakao je da je imao susrete sa delegacijama Predsjedništva, Vijeća ministara i PS BiH uz prisustvo oko 100 biznismena i poslovnih ljudi koji su došli s njim u BiH kako bi se sagledalo koji se sve koraci mogu poduzeti u jačanju poslovnih i privrednih veza između BiH i Turske.

Turski predsjednik je kazao da je vrlo sretan što je u Srajevu, kako je naglasio, “gradu naših snova”, te da je zgrada Parlamenta BiH u kojoj je danas boravio “posebna za nas”, te poručio: “Drago nam je biti među prijateljima.”

“Ovu zgradu smo nazvali gazija, jer je preživjela mnoge nemile događaje i ima posebnu prošlost”, kazao je na kraju Erdogan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zahvalnost što je Turska donijela odluku o formiranju fonda koji će pomoći malim i srednjim preduzećima u BiH te dodao da će početni iznos od 100 miliona eura uz osiguravanje dodatnih 50 miliona eura biti veoma važan za BiH “s nadom da ćemo znati iskoristiti ta sredstva”.

Erdogan na predstavljanju nove turske kreditne linije

“Investicije u BiH koje osiguravaju dodatno zapošljavanje utiču na smanjenje političkih tenzija u BiH i umjesto sukoba vode ka ekonomskom razvoju. Nama je drago što je ZiraatBank na jednak način tretirala sve privredne subjekte na cijelom teritoriju BiH i ovakvi poduhvati dovode do otvaranja perspektive za BiH”, kazao je Ivanić.

Naglasio je važnost odluke Turske koja se odnosi na sistem uvođenja posebnog režima izvoza za proizvode iz BiH, prvenstveno oko 15.000 tona mesnih proizvoda što, kako je kazao, otvara mogućnost za privredni razvoj i jačanje domaće prozivodnje u BiH.

Ivanić je pozvao Tursku da nastavi aktivnosti na podržavanju privrednog razvoja BiH. Zamolio je zvanične organe Republike Turske da osim kredita i dalje učestvuju u BiH kroz donatorska sredstva, kao što je TIKA, za koju je naglasio kako je u proteklim godinama realizirala 700 projekata vrijednih oko 300 miliona KM.

[pull_quote_left]Turski predsjednik istaknuo je da je želja Turske da se ojača ekonomija BiH kroz povećavanje zapošljavanja, jer će se na taj način stvoriti bolji uvjeti za napredak. Najavio je i da će Turska ojačati odnose sa BiH u segmentu prisustva prozivoda iz BiH na tržištu Turske te naglasio da postoje brojni aspekti za saradnju u tim oblastima[/pull_quote_left]

“Kada su mnogi napuštali BiH TIKA je ostajala i bila tu, čime je najbolje pokazala svoje prijateljsko opredjeljenje za BiH. Stoga je važno da ostane prisutna u BiH i nadalje i nastavi pomagati građanima”, zaključio je Ivanić.

Generalni direktor ZiraatBank BH Ali Riza Akbas istakao je kako je potpisivanje nove kreditne linije vrijedne 50 miliona eura prvenstveno usmjereno ka rastu i privrednom razvoju BiH.

Istakao je da će memorandume ukupno potpisati 50 firmi iz 28 gradova širom BiH, a da će u okviru prvih oko 10 miliona eura biti osigurano 500 novih radnih mjesta, što će sigurno značiti ekonomski napredak u BiH.

Najavio je da će, osim nove zgrade ZiraatBank u Sarajevu, uskoro biti otvorene nove poslovnice u Bijeljini, Prijedoru i Sanskom Mostu čime će ukupan broj u BiH porasti na 31, dok će se naredne godine posebna pažnja dati prostoru Hercegovine gdje će ZiraatBank BH otvoriti brojnu poslovnu mrežu s ciljem da bude jedna od prve tri banke u BiH.