Potpisan niz sporazuma o saradnji između BiH i Turske

erdogan-sarajevo

Nakon sastanka visokih delegacija dvije zemlje predvođenih predsjedavajućim i člаnоvimа Prеdsјеdništvа BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, u zgradi Predsjedništva BiH potpisan je niz memoranduma, sporazuma i ugovora o saradnji između Bosne i Hercegovine i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nalazi se u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Po dolasku u Sarajevo, turskog predsjednika su ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše državne počasti dočekali Ivanić, Izetbegović i Čović, nakon čega je održan sastanak iza zatvorenih vrata, a potom i sastanak delegacija dvije zemlje.

sporazumi-sar2

Predstavnici BiH i Turske potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u oblasti diplomatske obuke, Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske u oblasti informatičke tehnologije.

Potpisan je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske u oblasti nauke i tehnologije, kao i Sporazum o međunarodnom drumskom prijevozu putnika i robe.

Potpisan je i Ugovor između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti veterinarstva.

sporazumi-sar3

U nastavku posjete Sarajevu, predsjednik Erdogan će održati sastanak sa predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, potom i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i pomoćnicima.

Privrednici koji su doputovali u Erdoganovoj pratnji tokom posjete će sa bh. zvaničnicima razgovarati na zajedničkom ručku nakon kojeg će biti upriličeno potpisivanje sporazuma o finansiranju i početku implementacije kreditne linije koju je osigurala Vlada Turske, a koja će biti plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

U predvečernjim satima turski predsjednik će prisustvovati svečanom otvorenju obnovljenog Isa-begovog hamama u Sarajevu, kao i restaurirane Careve džamije.

Tokom današnje posjete BiH, turski predsjednik će obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te prošetati sarajevskom Baščaršijom.

Posjetu Sarajevu Erdogan će okončati nakon večere, koju će u njegovu čast organizovati Predsjedništvo BiH.