Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan prijeti Evropi: Piše li nam na čelu da smo idioti

erdogan telefon

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napao je danas verbalno Evropsku uniju i Ujedinjene nacije zbog pritisaka koje vrše na Tursku da otvori svoje granice za izbjeglice, prijeteći da će u druge države poslati milione izbjeglica, koje se već nalaze u Turskoj.

“Nama ne piše na čelu da smo idioti. Nemojte misliti da su avioni i autobusi tamo bez razloga. Mi ćemo učiniti ono što je neophodno”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je ranije, u novemebru, rekao dvojici evropskih zvaničnika, Jean-Claude Junckeru i Donaldu Tusku, da bi moglo da dođe vrijeme da Turska otvori izlaz izbjeglicama koje putuju u Evropu.

“U prošlosti smo zaustavljali ljude na kapiji za Evropu, zaustavljali smo autobuse u Jedrenu. Otvorićemo izlaz i poželjećemo im bezbjedan put, to sam rekao”, naveo je Erdogan.

Erdogan je potvrdio da je tačno da je evropskim zvaničnicima zaprijetio da će Turska preplaviti evropske zemlje izbjeglicama.

“Ponosan sam na to što sam rekao… Evropi smo rekli ‘žao nam je’ a potom ćemo otvoriti granice i reći ‘doviđenja’ izbjeglicama”, rekao je Erdogan aludirajući na razgovor koji je imao s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Nekoliko hiljada sirijskih izbeglica čeka na granici da uđe u Tursku.

EU i Turska su krajem novembra 2015. potpisale akcioni plan koji predviđa evropsku pomoć od tri milijarde eura turskim vlastima koje zauzvrat treba da bolje kontrolišu svoju granicu u borbi protiv priliva izbjeglica s Bliskog istoka.

Od tada EU se žali na sporost primjene tog dogovora.