Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Crnadak nije ni prstom mrdnuo u vezi kredibilne aplikacije

BiH

cvijanovic skupstina

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović saopštila je danas da je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak odlučio da prodaje maglu i do besmisla ponavlja fraze o opredijeljenosti domaćih vlasti za evropski put, a da pri tome nije ni prstom mrdnuo da pomogne da BiH preda kredibilnu aplikaciju za članstvo.

Komentarišući izjavu Crnatka da on nije vidio komentare Vlade RS-a oko sporne odluke o mehanizmu koordinacije, Željka Cvijanović je rekla da bi bilo normalno da on, kao ministar iz RS-a, bude zainteresovan za stavove Vlade RS-a o svakom važnom pitanju, pa tako i mehanizmu koordinacije, umjesto što je sav posao prepustio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću.

“Bilo bi logično i da je prije nego što je u Savjetu ministara glasao za spornu odluku o mehanizmu koordinacije uporedio taj tekst sa tekstom koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a za koji je glasala i njegova partija – PDP. Da je uporedio, vidio bi razlike. Osim toga, bilo bi logično i da je prije nego što je glasao za spornu odluku zatražio stav institucija RS-a, jer su one te koje imaju jednu od ključnih uloga u sistemu koordinacije i ukupnom procesu evropskih integracija, ali nije”, navodi se u saopštenju Željke Cvijanović.

Prema njenom mišljenju BiH se na ovaj način “blamira i pred onima u EU koji su spremni da progledaju kroz prste, a pogotovo pred onima koji tačno znaju koliko je aplikacija daleko od kredibilne”.

“Ovako su institucije BiH odlučile da prebace vruć krompir u ruke EU, koja trenutno ima većih problema nego da se bavi jeftinim trikovima. Da se tako podnosi aplikacija po sistemu “evo vama aplikacija, pa vi sad gledajte u Briselu šta ćete s tim”, onda bi tom triku pribjegli i pametniji od BiH. Ali, nisu, baš zato što su pametniji, i što se to tako, jednostavno, ne radi”, poručila je Cvijanović.

Crnatku i institucijama BiH predložila je “da se uozbilje i da iniciraju sastanak na kojem će se provesti usaglašavanje svih nivoa vlasti oko rješenja o mehanizmu koordinacije, kao i o drugim stvarima bez kojih BiH ne može podnijeti kredibilnu aplikaciju, niti provoditi dalje korake na evropskom putu”.