Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reagiranje Komšića na navode predsjedavajućeg Gradskog vijeća

BiH

ivo komsic

Povodom Saopćenja za javnost koje je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dana 11.02.2016. godine uputio medijima, gradonačelnik sa ciljem tačnog i objektivnog informisanja javnosti šalje svoje reagovanje kako slijedi:

„Navodi koje je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva u svom Saopćenju za medije od dana 11.02.2016. godine iznio u javnost u cijelosti su neistiniti, pravno neutemeljeni i sročeni sa isključivim ciljem obmanjivanja i dezavuisanja javnosti u BiH. Tvrdnje predsjedavajućeg kako gradonačelnik krši odredbe Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva izmjenama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Gradske uprave, bez pribavljene saglasnosti Gradskog vijeća i time stvaranja prostora za upošljavanje sebi „odanog kadra“ u cijelosti su netačni. Naime, stupanjem na snagu Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 49/06, 51/09) koji je uskladio način organizacije i rada jedinica lokalne samouprave u FBiH sa europskim standardima utvrđenim u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, a koju je BiH ratificirala i uvela u svoj pravni sistem, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u Federaciji BiH članom 15. Zakona dato je pravo i ovlaštenje, da bez saglasnosti Gradskog vijeća utvrđuju organizaciju službi za upravu i drugih službi jedinica lokalne samouprave i da donose pravilnik o unutrašnjoj organizaciji službi jedinica lokalne smouprave. Postupanje gradonačelnika po imperativnim odredbama važećih zakona Federacije BiH je odraz gradonačelnikove opredjeljenosti da u punom kapacitetu i odgovorno izvršava svoju funkciju pritom poštujući ustave i zakone.
S druge strane, neusklađivanje Statuta Grada Sarajeva, Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Sarajeva i drugih gradskih propisa sa važećim zakonima, pa između ostalog i sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH iz 2006. godine i Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine iz 2010. godine, predstavlja upravo odgovornost Predsjedavajućeg Gradskog vijeća, koji umjesto da insistira na ozakonjenu rada i usaglašavanju propisa Grada Sarajeva, insistira na djelovanju i postupanju gradonačelnika po nezakonitim propisima.

Nadalje, u pogledu tvrdnji Predsjedavajućeg da gradonačelnik svojim djelovanjem nastoji biti nadređen u instituciji, uključujući i Gradsko vijeće, bez obzira na stvarne nadležnosti, odgovorno i argumentovano tvrdim da moje djelovanje ima za cilj samo uspostavu, funkcioniranje i rad Grada Sarajeva sukladno zakonima i važećim odredbama Statuta, i to tako da se, između ostalog, omogući da gradonačelnik kao izvršni organ Grada, u skladu sa članom 39. Statuta, bude predlagač gradskih propisa i akata, da o pravima i dužnostima svih državnih službenika i namještenika u Gradu Sarajevu, sukladno odredbama Zakona o državnoj službi, odlučuje Gradonačelnik, a ne sekretar Gradskog vijeća, te da se u Gradu Sarajevu, kao jednom pravnom subjektu kojeg predstavlja i zastupa gradonačelnik, ne stvaraju nepostojeći pravni subjekti i paralelne administracije, kao paravan za protuzakonita djelovanja“.