turski predsjednik u sarajevu

Erdogan se sastao s članovima Predsjedništva BiH, na Kovačima položio cvijeće

erdogan u sarajevu3

Erdogan je danas oko podneva doputovao na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u pratnji supruge Emine Erdogan, ministra trezora finansija Berata Albayraka, ministra odbrane Hulusi Akara i ministra transporta i infratsrukture Cahita Turhana

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su danas u Sarajevu predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas oko podneva doputovao na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u pratnji supruge Emine Erdogan, ministra trezora i finansija Berata Albayraka, ministra odbrane Hulusi Akara i ministra transporta i infrastrukture Cahita Turhana.

Turski predsjednik je po dolasku posjetio i Tursku vojnu misiju pri EUFOR-u gdje je ručao s vojnicima.

Nakon susreta s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH, Erdogan je posjetio i mezarje Kovače te položio cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

S Erdoganom su na mezar cvijeće položili i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Očekuje se da će se Erdogan nakon sastanka u Predsjedništvu BiH sastati i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, a potom i s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Erdogan je danas na aerodromu u Istanbulu pred polazak u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, odgovarao na pitanja novinara, a tom prilikom je poručio kako su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju.

“Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području”, rekao je Erdogan.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina. Tokom posjete turski predsjednik Erdogan je na sakou nosio “Cvijet Srebrenice” koji simbolizira sjećanje na žrtve genocida u tom gradu.